Εξομολογήσεις

π. Μιχαήλ:

Για να κανονίσετε εξομολόγηση μπορείτε να τηλεφωνείτε καθημερινά μεταξύ των ωρών 10 π.μ. – 12 μεσημέρι (εκτός Σαββάτου και Κυριακής). Τηλεφώνο: 99426272 (Όλγα) 

 

π. Ιωάννης:

Κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης ή αποστολής μηνύματος SMS (τηλ. επικοινωνίας 99463030)

idryma-filon-i-m-ag-grigoriou-logo

Επίκαιρα

Εμφανίστηκαν τα φιδάκια της Παναγίας στην Κεφαλονιά

Kefallonia 110/08/17tilestwrak Αύγουστος 7, 2017 7:19 ΜΜ

More videos

8.6 χιλ.

Εάν σας άρεσε μην ξεχνάτε να κάνετε μια κοινοποίηση!

Χαρμόσυνα κτυπούν οι καμπάνες από χθες το βράδυ στην Κεφαλονιά και συγκεκριμένα στον ιερό ναό της Παναγιάς Φιδούσας στο Μαρκόπουλο.  Χθες το βράδυ έκαναν την εμφάνιση τους τα πρώτα φιδάκια της Παναγίας σκορπώντας μηνύματα πίστης και αισιοδοξίας στους κατοίκους της περιοχής.
         Ο αρχιμανδρίτης Φώτιος Γαβριελάτος ιεροκήρυκας της Μητρόπολης Κεφαλονιάς μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε πως κάθε χρόνο εμφανίζονται ανήμερα της εορτής του Σωτήρος 6 Αυγούστου:

«Χθες το βράδυ μετά την τέλεση του μεγάλου εσπερινού για την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος περί την δεκάτην βραδινή εμφανίστηκαν τα πρώτα δυο φιδάκια στο χωριό Μαρκόπουλο.  Έχουμε ακόμη αρκετές ημέρες για να δούμε και άλλα.  Είναι ένα θαυμαστό γεγονός που αποδεικνύει στην πράξη ότι ‘όπου Θεός βούλεται, νικάται φύσεως τάξις’, είναι μια απόδειξις ότι η πίστη μας είναι αληθινή, ότι η κυρία Θεοτόκος με αυτό τον τρόπο αποδεικνύει την ύπαρξη της αληθείας της πίστεώς μας.»

         Οι πιστοί έχουν συνδέσει όλα αυτά τα χρόνια την εμφάνιση των φιδιών με καλοτυχία.

         «Δυο με τρεις περιπτώσεις που δεν παρουσιάστηκαν καθ’ όλη την διάρκεια του 15αρη που αυτό αποδεικνύει στην πράξη ότι κάτι κακό θα συμβεί.  Δεν παρουσιάστηκαν κατά την κήρυξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, δεν παρουσιάστηκαν κατά την εισβολή στην Κύπρο το ’74 και δεν παρουσιάστηκαν κατά τους σεισμούς του 1953 που έγιναν σε όλο το νησί.  Αυτές τις μέρες όλη η τοπική κοινωνία της Κεφαλονιάς θα μας ρωτούν αν βγήκαν τα φιδάκια και πόσα βγήκαν», εξήγησε ο αρχιμανδρίτης.

         Κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου την εκκλησία της Παναγίας της Φιδούσας επισκέπτονται χιλιάδες πιστοί από όλο τον κόσμο για να παρακολουθήσουν με κατάνυξη τη θεία λειτουργία αλλά και να πάρουν σειρά για να αγγίξουν έστω και για λίγο τα φιδάκια και να πάρουν ευλογία.  Αυτές τις μέρες στην ίδια περιοχή ένα χιλιόμετρο μακριά από την Παναγία Φιδούσα οι πιστοί γίνονται μάρτυρες και ενός δεύτερου θαυμαστού γεγονότος.

(Από την ιστοσελίδα, http://www.tilestwra.com)

Η ιστορία πίσω από το θαύμα με τα φιδάκια της Παναγίας

 

(Από την ιστοσελίδα, http://www.dogma.gr) 

Kefallonia 2

         Πρόκειται για ένα σπανιότατο έως μοναδικό γεγονός που συμβαίνει συγκεκριμένες ημέρες κάθε χρόνο, προσελκύοντας εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες πιστών αλλά και σκεπτικιστών που σπεύδουν να δουν με τα μάτια τους τα δεκάδες φιδάκια της Παναγίας.

          Στο Ναό της κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χωριό Μαρκόπουλο της νότιας Κεφαλονιάς, 25 χλμ από το Αργοστόλι, συμβαίνει κάθε χρόνο, από τις 6 έως τις 15 του μήνα Αυγούστου, ένα θαυμαστό γεγονός που οι κάτοικοι έχουν συνδέσει με την εικόνα της Παναγίας.

          Στην κατάφυτη πλαγιά όπου είναι κτισμένο το χωριό συνέβη πριν πολλά χρόνια το θαύμα που σχετίζεται με την εικόνα της Παναγίας.

          Φαίνεται ότι ένα δέντρο που είχε τυλιχτεί στις φλόγες έκανε τους κατοίκους να πιστέψουν πως είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στο δάσος.

          Όταν όμως έφτασαν στο σημείο αντίκρισαν το θαυμαστό γεγονός. Παρόλο που το δέντρο είχε κατακαεί ως τη ρίζα του, πάνω του ήταν ακουμπισμένη η εικόνα της Παναγίας, την οποία η φωτιά δεν είχε καν αγγίξει.

          Οι κάτοικοι γεμάτοι συγκίνηση, αφού προσκύνησαν την εικόνα, τη μετέφεραν στην εκκλησία του χωριού, όπου και οι υπόλοιποι είχαν την ευκαιρία να την προσκυνήσουν.

          Το επόμενο πρωί όμως και ενώ οι επισκέπτες πλήθαιναν, διαπιστώθηκε ότι η εικόνα έλειπε.  Τελικά, μετά την κινητοποίηση των πιστών η εικόνα βρέθηκε στην αρχική της θέση.  Ήταν και πάλι τοποθετημένη στη ρίζα του καμένου δέντρου.

          Η εικόνα της Παναγίας επανήλθε στην εκκλησία, όπου και κλειδώθηκε.  Το ίδιο όμως συνέβη τρεις φορές ακόμη.  Η εικόνα εξαφανιζόταν και βρισκόταν και πάλι στο καμένο δέντρο.  Αυτό το γεγονός έκανε τους κατοίκους να πιστέψουν πως ήταν θέλημα της Παναγίας να βρίσκεται εκεί και γι’ αυτό έκτισαν εκκλησία στο σημείο και τοποθέτησαν εκεί την εικόνα Της.

 Τα φιδάκια

Kefallonia 3Αργότερα στη περιοχή κτίστηκε γυναικεία Μονή, οι μοναχές της οποίας φρόντιζαν την εικόνα. Κάποια μέρα καθώς πλησίαζαν πειρατικά πλοία και οι πειρατές κατευθύνονταν προς τη Μονή προκειμένου να την λεηλατήσουν, οι μοναχές προσευχήθηκαν στην Παναγία για να προστατέψει τις ίδιες και το μοναστήρι.

          Τότε συνέβη το θαύμα.  Το μοναστήρι κυκλώθηκε από φίδια που έτρεψαν τους πειρατές σε φυγή.  Αυτό θεωρήθηκε σημάδι από την Παναγία. Έτσι οι μοναχές και η Μονή σώθηκαν.

          Από τότε κάθε χρόνο εμφανίζονται φίδια, ακόμα και στο εσωτερικό της εκκλησίας (κρέμονται ακόμα και από τις εικόνες, τις καντήλες ή τα στασίδια), τα οποία αναχωρούν στις 15 Αυγούστου.

 Αν κάποια χρονιά δεν εμφανιστούν τα φιδάκια προμηνύεται κάτι κακό για το νησί, όπως το 1940 και το 1953, οπότε το νησί επλήγη από σεισμούς.

          Kefallonia 4Κανείς από τους ειδικούς που έχουν εξετάσει τα φιδάκια δεν μπορεί να τα κατατάξει σε κάποιο από τα γνωστά είδη.  Αυτά είναι γκρίζα, λεπτά και το μήκος τους δεν ξεπερνά το ένα μέτρο.  Το δέρμα τους είναι βελούδινο και στο κεφάλι, όπως και την άκρη της γλώσσας τους, σχηματίζεται ένας μικρός σταυρός. 

          Όπως είναι ευρύτερα γνωστό τα φιδάκια θεωρούνται θαυματουργά και ακίνδυνα, γι’ αυτό και οι πιστοί τα αγγίζουν χωρίς φόβο.  Άλλωστε αποτελούν και έναν από τους κυριότερους λόγους που κάποιος επισκέπτεται το Δεκαπενταύγουστο το νησί.                                                                   

Πρόκειται για την Παναγία Γραβαλιώτισσα στην Πάστρα.  Κρίνοι τοποθετούνται κάθε χρόνο την ημέρα των Αγίων Πάντων σε ειδική θήκη χωρίς νερό μπροστά στην εικόνα της Παναγίας.  Από τις 10 έως τις 15 Αυγούστου τα ξηρά κλωνάρια των κρίνων βγάζουν πράσινα φύλλα και ένα ολόδροσο μπουμπούκι, το οποίο είναι έτοιμο να ανθίσει.  Έτσι στην εορτή της Παναγίας, μετά το τέλος της θείας λειτουργίας ο ιερέας μοιράζει τους ανθισμένους κρίνους για ευλογία στους πιστούς.

 Kefallonia 5

Επικοινωνία

Διεύθυνση Μεγάλου Ναού: Δανάης 1, Έγκωμη,
2408, Λευκωσία
Διεύθυνση Μικρού Ναού: Αγίου Νικολάου 1, Έγκωμη, 2408, Λευκωσία
Τηλέφωνο: 22355300
Fax: 22590969
Email: agiosnikolaosengomis

@gmail.com

Announcement

Church of Saint Nicolaos in Engomi is open daily from 8:30 am to 12:00 noon, from 5:00 to 8:00 pm and the hours of Liturgical services. For more information contact us on: agiosnikolaosengomis@gmail.com