Εξομολογήσεις

π. Μιχαήλ:

Για να κανονίσετε εξομολόγηση μπορείτε να τηλεφωνείτε καθημερινά μεταξύ των ωρών 10 π.μ. – 12 μεσημέρι (εκτός Σαββάτου και Κυριακής). Τηλεφώνο: 99426272 (Όλγα) 

 

π. Ιωάννης:

Κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης ή αποστολής μηνύματος SMS (τηλ. επικοινωνίας 99463030)

idryma-filon-i-m-ag-grigoriou-logo

Επίκαιρα

Μεγάλη Πέμπτη

Μεγάλη Πέμπτη: Τα γεγονότα της Μ. Πέμπτης είναι κατά σειρά τα εξής: 1. Ο Ιερός Νιπτήρας, δηλ. το πλύσιμο των ποδιών των Αποστόλων από τον ίδιο τον Κύριο. 2. Ο Μυστικός Δείπνος, δηλ. η παράδοση του μυστηρίου της Θ. Ευχαριστίας από το Χριστό. 3. Η «υπερφυής προσευχή», δηλ. η αγωνιώδης προσευχή του Κυρίου στη Γεθσημανή πριν τη σύλληψή Του. 4. Η προδοσία του Ιούδα, δηλ. η παράδοση του Κυρίου στους Ιουδαίους με φίλημα και η σύλληψή Του.

Κατά το βράδυ της σημερινής ημέρας, που ήταν τότε η προ των άζυμων ημέρα, ημέρα Πέμπτη της εβδομάδος, συνδείπνησε ο Ιησούς με τους Δώδεκα Μαθητές. Ευλόγησε τον άρτο και τον οίνο και παρέδωσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Ένιψε τα πόδια των Μαθητών, δίνοντας υπόδειγμα ταπεινώσεως. Είπε καθαρά ότι ένας από αυτούς μελετούσε εναντίον του την προδοσία. Και έδειξε τον προδότη, δίνοντας στον Ιούδα κομμάτι ψωμιού. Αφού εκείνος βγήκε παρευθύς, ο Κύριος δίδαξε στους Μαθητές τα υπερφυά και τελευταία μαθήματα, όσα έχουν λεχθεί στο όρος των Ελαιών, και εκεί να αρχίζει να λυπάται και να αδημονεί. Αποσύρεται μόνος του και κλίνοντας τα γόνατα, προσεύχεται εκτεταμένα. Και από την πολλή αγωνία γίνεται ο ιδρώτας του σαν κόμβοι πηκτού αίματος, πέφτοντας στη γη. Μόλις τελειώνει εκείνη την εναγώνια προσευχή, και να, φθάνει και ο Ιούδας με ένοπλους στρατιώτες και πολύ όχλο και, χαιρετώντας και φιλώντας δόλια το διδάσκαλο, τον παραδίδει.

Συλλαμβάνεται λοιπόν ο Ιησούς και οδηγείται δέσμιος στους αρχιερείς Άννα και Καϊάφα. Ο Μαθητές σκορπίζονται και ο θερμότερος των υπολοίπων  Πέτρος, έχοντας τον ακολουθήσει έως την αρχιερατική αυλή, αρνείται ότι είναι δικός του Μαθητής. Ο δε θείος διδάσκαλος προσάγεται ενώπιον του παράνομου συνεδρίου, εξετάζεται και εξορκίζεται στον Θεό να πει αν ο ίδιος είναι πράγματι ο Χριστός. Και λέγοντας την αλήθεια, κρίνεται ένοχος θανάτου, επειδή δήθεν βλασφήμησε. Ακολούθως εμπτύεται στο πρόσωπο, ραπίζεται, εμπαίζεται με κάθε τρόπο όλη τη νύκτα έως το πρωί.

Κατά το Μυστικό Δείπνο, ο Κύριος, όπως είπαμε παραπάνω, ένιψε τα πόδια των Μαθητών του, παρέχοντας τους έτσι ένα πολύτιμο και συγκινητικό μάθημα ταπεινώσεως. Ο θείος Χρυσόστομος παρατηρεί: «Πρόσεξε πως όχι μόνο με τη νίψη των ποδιών τους, αλλά και αλλιώς ο Χριστός φανερώνει την ταπείνωση. Διότι όχι πριν, αλλά αφού όλοι ξάπλωσαν γύρω από το τραπέζι (στους αρχαίους καιρούς, ως γνωστόν, έτρωγαν όχι καθισμένοι, αλλά αναγερμένοι σε ανάκλιντρα), τότε σηκώθηκε. Και έπειτα δεν τους πλένει τα πόδια απλώς, αλλά αφού απέβαλε τα ιμάτια. Αλλά δεν περιορίστηκε ούτε σε αυτό. Ζώστηκε και με μια ποδιά. Και ούτε σ’ αυτό αρκέστηκε. Αλλά ο ίδιος γέμισε τη λεκάνη με νερό και δεν πρόσταξε άλλο να τη γεμίσει. Όλα λοιπόν τα έκαμε ο ίδιος, δίνοντας μας έτσι παράδειγμα να κάνουμε το καλό με προθυμία».

Το γεγονός της νίψεως των ποδιών των Μαθητών από τον Κύριο λέγεται στην εκκλησιαστική γλώσσα «Ιερός Νιπτήρας». Και θέλοντας η Αγία μας Εκκλησία να μας δείξει τη σημασία του γεγονότος αυτού, όρισε την ανάμνηση του κατά τη σημερινή ημέρα.

Άλλοτε, προς ανάμνηση του Νιπτήρος, γινόταν τελετή στους μεγάλους ναούς των πόλεων και σε ορισμένες ιερές Μονές. Ο επίσκοπος ή ο ηγούμενος ένιπτε τα πόδια των δώδεκα ιερέων ή μοναχών. Ακόμη και στο παλάτι του Βυζαντινού αυτοκράτορα, γινόταν αυτή η διδακτική τελετή. Ο βασιλεύς, μιμούμενος τον Χριστό, έπλενε τα πόδια των δώδεκα πτωχών, που αντιπροσώπευαν τους Αποστόλους. Σήμερα, η τελετή αυτή γίνεται σε Μονές,  καθώς και στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Τον Νιπτήρα, εκεί, τον τελεί ο ίδιος ο Πατριάρχης, έξω από το ναό της Αναστάσεως.

Ο Νιπτήρας μας διδάσκει ότι πρέπει και εκδηλώνουμε την αγάπη μας προς τους άλλους ανθρώπους με ταπεινοφροσύνη. Να μην επιζητούμε τιμές και δόξες, αλλά να χαμηλώνουμε τον εαυτό μας, γινόμενοι ταπεινοί υπηρέτες της ευαγγελικής αγάπης. Αν οι χριστιανοί είχαν πράγματι αφομοιώσει αυτό το δίδαγμα του Κυρίου τους, θα έλειπαν από την Αγία του Εκκλησία οι ανταγωνισμοί και οι διαιρέσεις, η ψυχοκτόνος επιδίωξη των πρωτείων. Διότι τίποτε δεν αφοπλίζει τον Διάβολο τόσο αποτελεσματικά όσο η αγάπη και η ταπεινοφροσύνη.

 

ΠΗΓΗ:        

http://neotita.gr  ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

http://www.tropaioforos.gr/synaksaristis-megalis-evdomados  ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΩΝ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ & ΟΣΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ (ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ)

Επικοινωνία

Διεύθυνση Μεγάλου Ναού: Δανάης 1, Έγκωμη,
2408, Λευκωσία
Διεύθυνση Μικρού Ναού: Αγίου Νικολάου 1, Έγκωμη, 2408, Λευκωσία
Τηλέφωνο: 22355300
Fax: 22590969
Email: agiosnikolaosengomis

@gmail.com

Announcement

Church of Saint Nicolaos in Engomi is open daily from 8:30 am to 12:00 noon, from 5:00 to 8:00 pm and the hours of Liturgical services. For more information contact us on: agiosnikolaosengomis@gmail.com