Επίκαιρα

Έφυγε ο πατήρ Αιμιλιανός

patir Aimilianos Demosthenous28/11/16

         Εκοιμήθη το απόγευμα της Κυριακής 27 Νοεμβρίου 2016 ο πατήρ Αιμιλιανός Δημοσθένους, ιερέας στο χωριό Κελλάκι της Λεμεσού.

         Ο πατήρ Αιμιλιανός ήταν πολύ γνωστός στην Λεμεσό και όχι μόνο και ιδιαίτερα αγαπητός αφού ήταν ένας αξιοθαύμαστος κληρικός και πνευματικός πατέρας χιλιάδων πιστών από όλη την Κύπρο. 

         Η απώλεια του σκόρπισε θλίψη στην Μητροπολιτική περιφέρεια Λεμεσού.

         Η κηδεία του έγινε στις 2:30 το μεσημέρι της επομένης 28ης Νοεμβρίου 2016 στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Κελλάκι Λεμεσού όπου ιερουργούσε για δεκαετίες.

         Από μικρό παιδί ο πατήρ Αιμιλιανός αγάπησε το Θεό και τη λατρεία του.  Γόνος υπερπολύτεκνης αγροτικής και φτωχής οικογένειας του Κελλακίου, ήθελε πολύ να ακολουθήσει τον μοναχικό βίο.  Κάμφθηκε όμως από τις παρακλήσεις των συγχωριανών του και δέχθηκε να χειροτονηθεί ιερέας το 1964, αφού φοίτησε προηγουμένως στην Ιερατική Σχολή ‘Απόστολος Βαρνάβας’ στην Λευκωσία.  Από τότε μέχρι και την εκδημία του, για πενήντα δύο χρόνια, ήταν μια καιόμενη λαμπάδα προσευχής και δράσης για το ποίμνιό του αλλά και για κάθε άνθρωπο που ζητούσε τη βοήθειά του.

         Σεμνός, αφανής, αλλά ακούραστος και ανυποχώρητος τόσο στην εξομολόγηση, όσο και στην υλική συμπαράσταση στις ποικίλες ανάγκες της κοινότητάς του.

         Ekklisia Agios Georgios KellakiΗ εκκλησία του αγίου Γεωργίου Κελλακίου ήταν πολύ μικρή για να χωρέσει το πλήθος που συμμετείχε στην εξόδιο ακολουθία.

         Διαβάστε μικρά αποσπάσματα από τον χαιρετισμό του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην εκδήλωση προς τιμήν του που πραγματοποιήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2012:

         «Ο Οικονόμος πατήρ Αιμιλιανός Δημοσθένους αποτελεί παράδειγμα ιερωμένου που πιστεύει αληθινά στο κοινωνικό λειτούργημα που υπηρετεί κάνοντας ταυτόχρονα βίωμα του τις αρχές που πρεσβεύει.  Κατά τον πενηντάχρονο ιερατικό του βίο ο πατήρ Αιμιλιανός απέδειξε το μεγαλύτερο προτέρημα που μπορεί και πρέπει να έχει ένας πνευματικός ηγέτης. Πορεύθηκε και δίδαξε πρώτα και κύρια μέσα από το δικό του παράδειγμα και τη δική του στάση ζωής».

         «Είτε συμμερίζεται κάποιος τις πνευματικές απόψεις του πατρός Αιμιλιανού είτε όχι, δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει στον άνθρωπο την αφοσίωση, την πίστη καθώς και το ολόψυχο δόσιμο του στην υπηρεσία των αξιών της Εκκλησίας που πρεσβεύει».

         «Συνάντησα τον γέροντα και από τότε μας δένει μια βαθιά φιλία και αλληλοσεβασμός.  Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι είμαι εδώ απόψε.  Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έλειπα από μια τέτοια εκδήλωση τιμής σε αυτό τον πολύ αγαπητό, σεμνό άνθρωπο και πνευματικό ηγέτη».

         «Αυτό τον κοινωνικό ρόλο της Εκκλησίας είναι που εμείς όχι μόνο επικροτούμε αλλά και θεωρούμε αναγκαίο, ειδικά στις δύσκολες συνθήκες που περνά ο τόπος.  Το παράδειγμα πνευματικών ανθρώπων της εκκλησίας όπως είναι ο Οικονόμος πατήρ Αιμιλιανός Δημοσθένους μπορεί να δώσει τα σωστά μηνύματα στον λαό χωρίς διχαστικές τοποθετήσεις και σκανδαλισμούς, με ταπεινότητα, σεμνότητα και προσήλωση προς τον άνθρωπο».

 

ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥAgios Georgios Kellaki

 

 

(Χρησιμοποιήθηκαν οι ιστοσελίδες, http://www.explore365news.net και http://www.onlycy.com/)

 

Επικοινωνία

Διεύθυνση Μεγάλου Ναού: Δανάης 1, Έγκωμη,
2408, Λευκωσία
Διεύθυνση Μικρού Ναού: Αγίου Νικολάου 1, Έγκωμη, 2408, Λευκωσία
Τηλέφωνο: 22355300
Fax: 22590969
Email: agiosnikolaosengomis

@gmail.com

Announcement

Church of Saint Nicolaos in Engomi is open daily from 8:30 am to 12:00 noon, from 5:00 to 8:00 pm and the hours of Liturgical services. For more information contact us on: agiosnikolaosengomis@gmail.com