Εξομολογήσεις

π. Μιχαήλ:

Για να κανονίσετε εξομολόγηση μπορείτε να τηλεφωνείτε καθημερινά μεταξύ των ωρών 10 π.μ. – 12 μεσημέρι (εκτός Σαββάτου και Κυριακής). Τηλεφώνο: 99426272 (Όλγα) 

 

π. Ιωάννης:

Κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης ή αποστολής μηνύματος SMS (τηλ. επικοινωνίας 99463030)

idryma-filon-i-m-ag-grigoriou-logo

Η παραβολή του Σπορέα

Η παραβολή του Σπορέα

Στοχοθεσία

Α. Να δώσουμε στα παιδιά το μήνυμα της αξίας του Λόγου του Θεού, της μελέτης του Ευαγγελίου μέσα από εκδόσεις κατάλληλες για την ηλικία τους, αλλά και όπως διαβάζεται στην κυριακάτικη λειτουργία

Β. Ο Λόγος του Θεού τρέφει την ψυχή μας γιατί μας μαθαίνει όχι μόνο να είμαστε καλοί άνθρωποι, αλλά τι σημαίνει να είμαστε παιδιά του Θεού

Γ. Οι γνώσεις του σχολείου και των βιβλίων είναι διαφορετικές σε περιεχόμενο από τα βιώματα και τις αξίες που πηγάζουν από το Ευαγγέλιο

 

Αφόρμηση

            Να κάνουμε μια αναφορά στις γνώσεις που αποκτούν τα παιδιά από τα βιβλία (όχι μόνο τα σχολικά, αλλά και τα εξωσχολικά), γιατί τα διαβάζουν, πόσο τα ωφελούν, γιατί έχει σημασία η μελέτη. Να μιλήσουμε στη συνέχεια για ένα άλλο βιβλίο, το Ευαγγέλιο και την αξία του στη ζωή μας με βάση την παραβολή του σπορέα. Μπορούμε να εξηγήσουμε στα παιδιά τι σημαίνει σπορά της γης, ιδίως το διάστημα του φθινοπώρου, γιατί πιθανόν τα παιδιά δεν έχουν τέτοιες εμπειρίες.

 

Διήγηση

            Ο Χριστός κάποτε διηγήθηκε στους μαθητές του και πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί την εξής παραβολή:

            Βγήκε ο σποριάς για να σπείρει το σιτάρι στη γη. Καθώς έσπερνε, μερικοί σπόροι έπεσαν στο δρόμο και ήρθαν τα πουλιά και τους έφαγαν όλους. Άλλοι έπεσαν σε έδαφος πετρώδες, που δεν είχε πολύ χώμα, κι αμέσως φύτρωσαν γιατί το χώμα ήταν λιγοστό. Μόλις όμως ανέτειλε ο ήλιος, κάηκαν και, επειδή δεν είχαν ρίζες, ξεράθηκαν. Άλλοι σπόροι πάλι έπεσαν στ’ αγκάθια και, όταν τα αγκάθια μεγάλωσαν, τους έπνιξαν. Κι άλλοι έπεσαν στο γόνιμο έδαφος κι έδωσαν καρπό, άλλοι εκατό φορές περισσότερο, άλλοι εξήντα κι άλλοι τριάντα. Όποιος έχει αυτιά για ν’ ακούει, ας ακούει.

            Οι μαθητές του ζήτησαν να εξηγήσει την παραβολή και ο Χριστός τότε τους είπε:  

            Σ’ εκείνον που ακούει το κήρυγμα για την Βασιλεία του Θεού και δεν το αποδέχεται, έρχεται ο διάβολος και παίρνει ότι σπάρθηκε στην καρδιά του. Αυτός είναι ο σπόρος που σπάρθηκε στο δρόμο. Αυτός που σπάρθηκε σε πετρώδες έδαφος είναι όποιος ακούει το λόγο και τον δέχεται αμέσως με πολλή χαρά. Δεν έχει όμως μέσα του ρίζα γιατί του λείπει η πίστη. Όταν λοιπόν αρχίσουν οι κατατρεγμοί και οι διωγμοί εξαιτίας του ευαγγελίου, αμέσως απαρνιέται τον λόγο του Θεού. Ο σπόρος που σπάρθηκε στ’ αγκάθια είναι όποιος ακούει το λόγο, οι φροντίδες όμως της ζωής και η απάτη του πλούτου καταπνίγουν τα μηνύματα του λόγου, κι έτσι δεν καρποφορεί. Και με το σπόρο που σπάρθηκε σε γόνιμο έδαφος αναφερόμαστε σ’ αυτόν που ακούει το ευαγγέλιο και το αποδέχεται στη ζωή του, φέροντας καρπό, άλλος εκατό, άλλος εξήντα κι άλλος τριάντα φορές περισσότερο.

(Ματθ. 13, 1-9, 18- 23)

           

Ερωτήσεις

Α. Η λέξη παραβολή σημαίνει διήγηση που χρησιμοποιεί εικόνες από την καθημερινή ζωή του ανθρώπου για να δείξει πώς περίπου θα είναι η Βασιλεία του Θεού, πώς θα τη ζήσουν οι άνθρωποι, ποιοι θα την αποδεχτούν και ποιοι θα την απορρίψουν. Τι σας κάνει εντύπωση στην παραβολή αυτή;

Β. Σε πόσες κατηγορίες χωρίζει ο Χριστός τους ανθρώπους, ανάλογα με τα αποτελέσματα της σποράς;

Γ. Τι σημαίνει «σπόρος» στη ζωή της Εκκλησίας;

Δ. Πώς μπορούμε να γίνουμε «γη αγαθή», εύφορη, ευλογημένη, για να καρπίσει ο σπόρος του Θεού;

Ε. Στην εποχή μας έχουμε χρόνο να ακούμε τον λόγο του Θεού; Πού μπορούμε να τον βρούμε;

Σχόλια

σποριάς: σποριάς για τη ζωή της Εκκλησίας μας είναι ο ίδιος ο Χριστός. Αυτός σπέρνει το λόγο του μέσα  από το Ευαγγέλιο. Η Εκκλησία δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να συνεχίζει το έργο του Χριστού, διδάσκοντας το Ευαγγέλιο σ’ όλους τους ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους.

Όποιος έχει αυτιά: ο Χριστός δεν εννοεί μόνο τα αυτιά του σώματος, αλλά και τα αυτιά της καρδιάς, ν’ ακούμε δηλαδή ότι είναι ουσιαστικό για τη ζωή μας και την ψυχή μας.

στο δρόμο: οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν τι λέει ο λόγος του Θεού. Μέσα τους όμως δεν το αποδέχονται, όχι γιατί είναι όλοι κακοί, αλλά γιατί δεν πιστεύουν στο Θεό, δεν υπολογίζουν ότι έρχεται ο διάβολος στη ζωή μας και μας οδηγεί στο κακό, αλλά και γιατί δεν τους νοιάζει η αλήθεια για τη ζωή μας.

πετρώδες: είναι οι καλοπροαίρετοι άνθρωποι, αυτοί που θέλουν να ακούσουν για το Χριστό, έχουν περιέργεια. Δεν έχουν όμως βαθιά πίστη, με αποτέλεσμα ο λόγος του Θεού να μη βγάζει ρίζες στην καρδιά τους. Κι επειδή ο Χριστός θέλει αγώνα και προσπάθεια για να τηρούμε τις εντολές Του, τα θεωρούν δύσκολα κι αφήνουν το Ευαγγέλιο.

αγκάθια: είναι αυτοί που επικαλούνται ως δικαιολογία τις φροντίδες της ζωής και εκείνοι που υπολογίζουν στα χρήματα και μόνο για να ευτυχήσουν. Αυτοί, ενώ γνωρίζουν το Ευαγγέλιο και ίσως θέλουν να το ζήσουν, δεν έχουν χρόνο ή παρασύρονται από το γεγονός ότι περνούνε καλά στη ζωή τους και το αρνούνται

γόνιμο έδαφος: είναι όσοι έχουν καθαρή καρδιά, όσοι πιστεύουν και αγαπούν το Χριστό, αυτοί που χαίρονται τη ζωή της Εκκλησίας και εφαρμόζουν το Ευαγγέλιο. Αυτοί παράγουν καρπό, δηλαδή ζούνε την αλήθεια και την προσφέρουν και στους άλλους.

 

Εντοπισμός στο σήμερα-προβληματισμοί

Α. Τον σπόρο σήμερα μπορούμε να τον συναντήσουμε κυρίως στο Ευαγγέλιο, την Αγία Γραφή, την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Την Αγία Γραφή την ακούμε κάθε Κυριακή στην Θεία Λειτουργία. Την έχουμε σε βιβλίο στο σπίτι μας ή σε όμορφες εκδόσεις για τα παιδιά. Να προτρέψουμε τα παιδιά να διαβάζουν τις ιστορίες από τη Βίβλο. Επίσης, τον λόγο του Θεού τον ακούμε στο κατηχητικό. Η παρουσία των παιδιών δηλώνει την επιθυμία τους να είναι «γη αγαθή».

Β. Ο Λόγος του Θεού φαίνεται στη ζωή της Εκκλησίας, στα πρόσωπα των Αγίων. Άγιοι είναι όσοι εφαρμόζουν στη ζωή τους το Ευαγγέλιο και φέρνουν καρπούς. Τους θυμάται η Εκκλησία, παίρνουμε τα ονόματά τους και μας προστατεύουν, κάνουν θαύματα, μας διδάσκουν την αξία της αγάπης για το Θεό και το συνάνθρωπο.

Γ. Σήμερα διαβάζουμε διάφορα βιβλία, βλέπουμε dvd με διάφορους ήρωες, παίζουμε ηλεκτρονικά και άλλα παιχνίδια. Οι γονείς μας και οι δάσκαλοί μας ζητούν από εμάς να είμαστε καλά παιδιά. Για να είναι κανείς όμως καλός, χρειάζεται να έχει πίστη. Πώς μπορεί να την έχει όταν δεν έχει κάπου να στηριχτεί; Η Εκκλησία ζητά να στηριζόμαστε στο Ευαγγέλιο και μετά όλα θα γίνουν.

Δ. Πρακτικά, πώς μπορεί κάθε παιδί να μελετά το Λόγο του Θεού;

 

Συμπέρασμα

Να μελετούμε τον Λόγο του Θεού μαθαίνοντας για τους Αγίους, ακούγοντας το Ευαγγέλιο στην κυριακάτικη Θεία Λειτουργία, διαβάζοντας την Αγία Γραφή για να γίνουμε «γη αγαθή». 

Επικοινωνία

Διεύθυνση Μεγάλου Ναού: Δανάης 1, Έγκωμη,
2408, Λευκωσία
Διεύθυνση Μικρού Ναού: Αγίου Νικολάου 1, Έγκωμη, 2408, Λευκωσία
Τηλέφωνο: 22355300
Fax: 22590969
Email: agiosnikolaosengomis

@gmail.com

Announcement

Church of Saint Nicolaos in Engomi is open daily from 8:30 am to 12:00 noon, from 5:00 to 8:00 pm and the hours of Liturgical services. For more information contact us on: agiosnikolaosengomis@gmail.com