Εξομολογήσεις

π. Μιχαήλ:

Για να κανονίσετε εξομολόγηση μπορείτε να τηλεφωνείτε καθημερινά μεταξύ των ωρών 10 π.μ. – 12 μεσημέρι (εκτός Σαββάτου και Κυριακής). Τηλεφώνο: 99426272 (Όλγα) 

 

π. Ιωάννης:

Κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης ή αποστολής μηνύματος SMS (τηλ. επικοινωνίας 99463030)

idryma-filon-i-m-ag-grigoriou-logo

Προσκυνηματική εκδρομή 2013 (Ήπειρο και Αλβανία)

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΣ  ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΕΓΚΩΜΗΣ « ΑΓΙΟΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ »

ΕΚΔΡΟΜΗ 2013

Αγαπητοί μας,

Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε τη διοργάνωση της νέας μας προσκυνηματικής εκδρομής, που θα γίνει στην

 ΗΠΕΙΡΟ – ΑΛΒΑΝΙΑ (Βόρειος Ήπειρος)

Από τις 17 – 24 Αυγούστου 2013

Θεσσαλονίκη –  Ιωάννινα – Ζαγοροχώρια- Αργυρόκαστρο –

Αγίοι Σαράντα- Αυλώνα – Δυρράχιο -    

Τίρανα- Κορυτσά - Καστοριά

Μερικοί από τους προσκυνηματικούς χώρους της φετινής μας εκδρομής. 

 

Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας, Τάφος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, Ναός της Αναστάσεως (Τίρανα), Παναγία η Μαυριώτισσα, Άγιος Δημήτριος, Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννουτου Θεολόγου -  Σουρωτή.

Κάποια από τα προσκυνήματα μας

-----------------------------------------------------

 

Αναχώρηση:    CY 426                        17/08/2013      Λάρνακα – Θεσσαλονίκη         10:50 – 12:50

Επιστροφή:      CY 427                        24/08/2013      Θεσσαλονίκη – Λάρνακα         14:00 – 15:55

 

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

17/8/2013 (Σάββατο):  Λάρνακα – Θεσσαλονίκη – Iωάννινα

Συγκέντρωση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Έγκωμης  και μεταφορά με λεωφορείο στο αεροδρόμιο της Λάρνακας Τακτοποίηση των αποσκευών και αναχώρηση για Θεσσαλονίκη. Άφιξη, παραλαβή των αποσκευών και αναχώρηση με πολυτελές κλιματιζόμενο λεωφορείο για Ιωάννινα. Καθοδόν θα περάσουμε από Μέτσοβο όπου θα έχουμε στάση για καφέ, προσκύνημα στην Αγία Παρασκευή και λίγος χρόνος για τα φημισμένα τυριά. Συνεχίζουμε για Ιωάννινα. Άφιξη. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

 

18/8/2013  (Κυριακή):  Ιωάννινα – Ζαγοροχώρια – Ιωάννινα

Εκκλησιασμός. Πρωινό. Προαιρετική επίσκεψη στο Μουσείο Βρέλλη ή στο σπήλαιο του Περάματος (σταλακτίτες). Γεύμα. Μετά το γεύμα θα επισκεφθούμε τα γνωστά Ζαγοροχώρια. Κύριος προορισμός της επίσκεψης μας το φαράγγι του Βίκου το οποίο θα δούμε από ψηλά, στο χωριό Μονοδένδρι από το Ναό της Αγίας Παρασκευής. Στη διαδρομή μας θα γνωρίσουμε χωριά με ήρεμη ζωή και παραδοσιακή αρχιτεκτονική από πέτρα και ξύλο που είναι τα κύρια υλικά από τα οποία φτιαχνόντουσαν και φτιάχνονται ακόμη τα σπίτια τους. Επιστροφή στα Ιωάννινα. Ελεύθερος χρόνος. Προαιρετική επίσκεψη στο νησί της Κυράς Φροσύνης. Διανυκτέρευση.

 

19/8/2013  (Δευτέρα):  Iωάννινα – Αργυρόκαστρο- Άγιοι Σαράντα – Αυλώνα

Πρόγευμα. Αναχώρηση για το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς, άφιξη (σύνορα, διατυπώσεις κ.λ.π.). Σε μικρή απόσταση από τα σύνορα φτάνουμε στο χωριό Βουλιαράτες, όπου βρίσκεται το Στρατιωτικό Κοιμητήριο των Ελλήνων πεσόντων του 1940 – 41. Συνεχίζουμε για το  κεφαλοχώρι της Δερόπολης, τη Δερβητσάνη και μετά για Αργυρόκαστρο (30.000 κατοίκους περίπου), πόλη – προπύργιο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού της Αλβανίας και έδρα της προσωρινής κυβέρνησης της Αυτόνομης Βορείου Ηπείρου (1914). Γνωρίζουμε από ψηλά την ιστορία της πέτρινης πόλης και του κάστρου. Αναχωρούμε παραλιακά του Ιονίου, απέναντι από την Κέρκυρα, για τους Αγίους Σαράντα. Σημαντικός τουριστικός προορισμός. Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας περνώντας από δρόμο που διασχίζει πανέμορφες γαλάζιες παραλίες για να μας φέρει στην παραλιακή πόλη της Χιμάρας. Αφού πάρουμε  μια γεύση από τη Χιμάρα που μας πονά, κατεβαίνοντας το Λαγαρά φτάνουμε στην ξακουστή Αυλώνα, το δεύτερο λιμάνι της χώρας μετά το Δυρράχιο. Όμορφη παραθαλάσσια πόλη (78.000 κατοίκους), με πολύ μεγάλη ανοικοδόμηση τα τελευταία χρόνια. Θεωρείται ιστορικής σημασίας πόλη, διότι εκεί έγινε το 1912 η Συνέλευση που διακήρυξε την ανεξαρτησία της Αλβανίας και υπήρξε η έδρα της πρώτης Εθνικής Κυβέρνησης υπό τον Ismail Qemali. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

 

20/8/2013 (Τρίτη):   Δυρράχιο – Τίρανα

Πρόγευμα. Αναχώρηση για Τίρανα. Σήμερα θα έχουμε την ευλογία να προσκυνήσουμε στον τάφο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Αφήνοντας την Αυλώνα και προχωρώντας προς τα Τίρανα βλέπουμε σημαντικές εμπορικές πόλεις της Κεντρικής Αλβανίας όπως το Φιέρι. Παράκαμψη και επίσκεψη στον τάφο του Κοσμά του Αιτωλού στο Κολικόνταση. Στη συνέχεια περνούμε από Λούσνια, Καβάγια,  Δυρράχιο (Durrës ), κύριο  λιμάνι της χώρας και η δεύτερη σε μέγεθος πόλη, με 200.000 κατοίκους. Σύντομη περιήγηση της πόλης με το λεωφορείο και άφιξη στα Τίρανα. Τα Τίρανα είναι η πρωτεύουσα της Αλβανίας από το 1920. Έχει σήμερα περίπου 1.500.000 κατοίκους και αποτελεί το διοικητικό και εμπορικό κέντρο της χώρας. Το κομβικό σημείο της πόλης είναι η πλατεία Σκεντέρμπεη και η πλατεία της Μητέρας Τερέζας. Βόλτα με το λεωφορείο όπου θα δούμε το Εθνικό-Ιστορικό Μουσείο με το τεράστιο ψηφιδωτό, στις κεντρικές πλατείες της πρωτεύουσας και στα υπουργεία. Λίγο πιο δίπλα θα δούμε την  Όπερα, το τζαμί του Ethem Bey, καθώς και τον πύργο του ρολογιού. Στη μέση της πλατείας δεσπόζει το άγαλμα του Γεωργίου Καστριώτη Σκεντέρμπεη (εθνικός Ήρωας) καβάλα στ' άλογο. Μερικά μέτρα πιο κάτω το κτίριο πυραμίδα, το πρώην μουσείο του Χότζα. Μετά στο Ελμπασαν όπου θα δούμε το κάστρο της πόλης, όπου εκτός από τα τείχη εποχής της τουρκοκρατίας μπορούμε να δούμε και σημάδια από την αρχαία Σκαμπα (SKAMPA). Μεταφορά στο ξενοδοχείο.Τακτοποίηση. Διανυκτέρευση.

 

21/8/2013  (Τετάρτη): Τίρανα – Κορυτσά – Καστοριά

Πρόγευμα και επίσκεψη στο  νέο ναό της Αρχιεπισκοπής ο όποιος είναι αφιερωμένος στην Ανάσταση του Κυρίου. Μετά την επίσκεψη προσκύνημά μας στο Ναό αναχωρούμε για Κορυτσά – Καστοριά. Αφού διασχίσουμε και πάλι την πόλη των Τιράνων, από το Ελβασάν και πέρα στο δρόμο μας θα βλέπουμε όμορφες εικόνες δίπλα στον ποταμό Γενούση (Shkumbin). Στο δρόμο μας για Κορυτσά περνάμε από τις πόλεις Λιμπράντζ, Μάλικ και Πόγραδετς η οποία είναι πόλη της επαρχίας του Νομού Κορυτσάς με 30000 κατοίκους.

Φθάνουμε στην Κορυτσά, που βρίσκεται κοντά στα ελληνικά σύνορα με πληθυσμό 65000 κατοίκους. Κατά τον Α’ Βαλκανικό πόλεμο (Δεκέμβριος 1912), στην πόλη εισήλθε ο ελληνικός στρατός που αποχώρησε τον Μάρτιο του 1914, παραδίδοντας την στην νεοσυσταθείσα Αλβανική χωροφυλακή. Συνεχίζουμε για την Κρυσταλλοπηγή (σύνορα). Διέλευση των συνόρων και άφιξη στην Καστοριά. Διανυκτέρευση.

 

22/8/2013 (Πέμπτη):  Καστοριά – Μικρόκαστρο (Σιάτιστα) – Θεσσαλονίκη

Πρόγευμα. Γύρος της πόλης και επίσκεψη στην Ιερά Μονή Μαυριώτισσας που υπολογίζεται ότι έχει κτιστεί επί εποχής του Αλέξιου Α’ Κομνηνού 1081 – 1118. Το καθολικό της Μονής ανήκει στην κατηγορία των Μονόχωρων ξυλοσκεπών βασιλικών. Χρόνος για καφέ στις όχθες της λίμνης. Στη συνέχεια αναχώρηση για Θεσσαλονίκη περνώντας από την περιοχή Σιάτιστας όπου θα επισκεφθούμε την Ιερά Μονή Παναγίας Μικροκάστρου με τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας. Ακολούθως αναχωρούμε για Θεσσαλονίκη. Άφιξη. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Ελεύθερος χρόνος. Διανυκτέρευση.

 

23/8/2013 (Παρασκευή):   Θεσσαλονίκη

Πρόγευμα. Μέρα ελεύθερη για ψώνια ή για αξιοποίηση όπως εσείς προτιμάτε.

 

24/8/2013 24/8/2013 (Σάββατο):    Θεσσαλονίκη – Λάρνακα

Πρόγευμα. Προσκύνημα στον Άγιο Δημήτριο και μεταφορά στο αεροδρόμιο για την πτήση της επιστροφής αφού πρώτα περάσουμε από τη Σουρωτή (Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου) όπου θα έχουμε προσκύνημα των λειψάνων του Αγίου Αρσενίου και στον τάφο του Μακαριστού γέροντα Παϊσίου. Άφιξη στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και μεταφορά στη Λευκωσία.

 

ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Επικοινωνία

Διεύθυνση Μεγάλου Ναού: Δανάης 1, Έγκωμη,
2408, Λευκωσία
Διεύθυνση Μικρού Ναού: Αγίου Νικολάου 1, Έγκωμη, 2408, Λευκωσία
Τηλέφωνο: 22355300
Fax: 22590969
Email: agiosnikolaosengomis

@gmail.com

Announcement

Church of Saint Nicolaos in Engomi is open daily from 8:30 am to 12:00 noon, from 5:00 to 8:00 pm and the hours of Liturgical services. For more information contact us on: agiosnikolaosengomis@gmail.com