Εξομολογήσεις

π. Μιχαήλ:

Για να κανονίσετε εξομολόγηση μπορείτε να τηλεφωνείτε καθημερινά μεταξύ των ωρών 10 π.μ. – 12 μεσημέρι (εκτός Σαββάτου και Κυριακής). Τηλεφώνο: 99426272 (Όλγα) 

 

π. Ιωάννης:

Κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης ή αποστολής μηνύματος SMS (τηλ. επικοινωνίας 99463030)

idryma-filon-i-m-ag-grigoriou-logo

Πορίσματα 3ου Συνεδρίου Ελληνορθόδοξης Παιδείας και Τεχνολογίας "Εμείς και οι άλλοι"

Άφθονη τροφή για γόνιμο προβληματισμό για τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες της Κύπρου θα κατορθώσουν να επιβιώσουν σ΄ ένα πολύ- πολιτισμικό περιβάλλον, έδωσε σήμερα το 3ο Συνέδριο Ελληνορθόδοξης Παιδείας και Τεχνολογίας στη Λευκωσία.

Στο κατάμεστο συνέδριο που είχε τίτλο «Εμείς και οι Άλλοι», που διοργάνωσε το Πολιτισμικό Σπουδαστήριο «Άγιος Νικόλαος» Έγκωμης, ακούστηκαν απόψεις για το πώς ο Ελληνισμός της Κύπρου διατηρεί διαχρονικά την αυτογνωσία και την πολιτισμική του ταυτότητα, μετουσιώνοντας τη Χριστιανική του συνείδηση σε αποδοχή και σεβασμού της διαφορετικότητας των άλλων, χωρίς να αλλοτριώνεται.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Παρισιού, Κώστας Ζουράρης, αφού επεσήμανε την διαχρονική υπεροχή του Ελληνισμού έναντι των άλλων, τόνισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα πολιτισμικής όσμωσης παρά «κατ’ οικονομίαν» ανοχή του άλλου μέσα σε ορισμένα πλαίσια. Πρόσθεσε επίσης, ότι υπό τις σημερινές συνθήκες πολύ-πολιτισμικότητας και Βαβυλωνίας που ζούμε, για να διατηρήσουμε τη συνοχή της Ελληνικής κοινωνίας είναι απαραίτητο να αναγνωρίσουμε τη δική μας ταυτότητα και να διατηρήσουμε μια συμμετρία με την ετερότητα του άλλου. «Δεν είναι δυνατόν», είπε, «να υπάρχει μονομερής προσχώρηση στην άποψη του άλλου γιατί τότε θα υπάρχει η απόλυτη διάλυση της συνοχής και επομένως κάθε έννοιας ‘κοινότητας’».
Ο προηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Όρους, π. Βασίλειος Γοντυκάκις υποστήριξε ότι η κατάρρευση του "Εγώ" που συντελείται στην Κύπρο λόγω της συνεχιζόμενης μαρτυρικής κατοχής στο νησί, αναπόφευκτα θα οδηγήσει κάποια στιγμή στην ανάπτυξη μιας άλλης ζωής: αυτής που έχει καταργήσει το Θάνατο και αποδέχεται και αγαπά τον άλλο "ως εαυτόν". Δηλαδή «οι άλλοι» γίνεται το «εμείς». «Το Κυπριακό ήθος», είπε, «είναι το ήθος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, είναι δώρο Θεού και είναι η μεγάλη δύναμη που πολιτεύεται τη δύναμη της αδυναμίας. Οι ελάχιστοι έχετε ενδυθεί, λόγω της υπομονής στα δεινά, τη δύναμη που δίνει ο Ιησούς Χριστός, που περιέχει τη δυνατότητα να αγαπάτε τους εχθρούς σας. Αυτό αποτελεί μια τεράστια ευλογία και για όλους τους άλλους».
«Αν με τη ζωή μας βιώνουμε την Χριστιανική αξία "πεθαίνω για να ζήσει ο άλλος", τότε είμαστε πραγματικοί άνθρωποι, και έχουμε μάθει ότι η θύρα του μυστηρίου του Θεού ανοίγει δια της σιωπής του δέους και όχι του θράσους», κατέληξε ο π. Βασίλειος.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κος Γεώργιος Χριστοδούλου, διδάκτωρ του πανεπιστημίου Σορβόνης. Αφού αναφέρθηκε στη γενέτειρά του τη μαρτυρική Καρπασία μέσω βιωμάτων του ιερέα του Ριζοκαρπάσου, πατρός Ζαχαρία, τόνισε ότι τελικά αυτός που μας προσφέρει εξυπηρέτηση είναι ο εχθρός μας , ο "άλλος", γιατί μας κρατά σε διαρκή εγρήγορση. Προσπαθώντας να τον αγαπήσουμε, φτάνουμε στη Βασιλεία του Θεού φορώντας το πρόσωπο της Αγάπης.

Το συνέδριο θα μεταδόθηκε ταυτόχρονα μέσω του διαδικτύου στη διεύθυνση: www.agiosnikolaosengomis.com/webtv
Μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα σε μορφή pdf εδώ.

Πρόγραμμα Σάββατο, 19 Μαρτίου 2011
Προσυνεδριακά Εργαστήρια Νέων περιορισμένης συμμετοχής*
Συντονιστές: Ιωάννης Ζένιος, Νέαρχος Νεάρχου
9:30 π.μ. – 10:00 π.μ. - Προσέλευση συμμετεχόντων
10:00 π.μ. – 12:00 μ.μ. - Κινηματογραφικό εργαστήρι «Σημαίες και Γράμματα» Κριτική προσέγγιση δύο ταινιών του Clint Eastwood για τη σύγκρουση Αμερικανών - Ιαπώνων κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο

12:00 μ.μ. – 12:30 μ.μ. - Διάλειμμα μετά κυκεώνος

12:30 μ.μ. – 2:00 μ.μ. - Αυτοδιαγνωστικό εργαστήρι «Μνήμες και Βιώματα», Έρευνα, μελέτη και ανάλυση χαρακτηριστικών περιπτώσεων από την ελληνορθόδοξη παράδοση με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή
2:00 μ.μ. – 2:30 μ.μ. - Πορίσματα
*Η συμμετοχή στα εργαστήρια νέων γίνεται μόνο με προεγγραφή και αφορά μαθητές, φοιτητές και εργαζομένους ηλικίας 15-30 ετών.

Πρόγραμμα Κυριακή, 20 Μαρτίου 2011
Συνέδριο ελεύθερης πρόσβασης
10:30 π.μ. – 11:00 π.μ. - Προσέλευση και εγγραφή συνέδρων
11:00 π.μ. – 11:30 μ.μ. - Έναρξη – Σύντομοι Χαιρετισμοί

11:30 π.μ. – 12:15 μ.μ. - Πρώτη Σύνοδος
Συντονιστές: Δρ. Θεόδωρος Κυπριανού, Ιωάννης Ζένιος
«Πράγματα και Θαύματα» (Πορίσματα προσυνεδριακών εργαστηρίων)
Κοινότητα και ετερότητα στην ελληνική πολιτειακή διαχρονία, Κώστας Ζουράρις, Καθηγητής Πανεπιστημίου Παρισίων (VIII), Συγγραφέας

12:15 μ.μ. – 12:45 μ.μ. - Διάλειμμα μετά κυκεώνος

12:45 μ.μ – 1:30 μ.μ. - Δεύτερη Σύνοδος
Συντονιστές: Δρ. Γιώργος Σαμούτης, Νέαρχος Νεάρχου
Μαρτυρικού λαού συναξάρι, Γιώργος Χριστοδούλου, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Σορβόνης, Εκπαιδευτικός
Ο εθνοφυλετισμός στους βίους και τις διδαχές των Αγίων της Εκκλησίας, Αρχιμανδρίτης Βασίλειος (κατά κόσμον Γοντικάκης), Προηγούμενος Ιεράς Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους

1:30 μ.μ. – 2:30 μ.μ. - Τρίτη Σύνοδος
Συντονιστές: Δρ. Θεόδωρος Κυπριανού, Δρ. Γιώργος Σαμούτης
Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης
Συμπεράσματα
Λήξη Εργασιών Συνεδρίου

Επικοινωνία

Διεύθυνση Μεγάλου Ναού: Δανάης 1, Έγκωμη,
2408, Λευκωσία
Διεύθυνση Μικρού Ναού: Αγίου Νικολάου 1, Έγκωμη, 2408, Λευκωσία
Τηλέφωνο: 22355300
Fax: 22590969
Email: agiosnikolaosengomis

@gmail.com

Announcement

Church of Saint Nicolaos in Engomi is open daily from 8:30 am to 12:00 noon, from 5:00 to 8:00 pm and the hours of Liturgical services. For more information contact us on: agiosnikolaosengomis@gmail.com