Εξομολογήσεις

π. Μιχαήλ:

Για να κανονίσετε εξομολόγηση μπορείτε να τηλεφωνείτε καθημερινά μεταξύ των ωρών 10 π.μ. – 12 μεσημέρι (εκτός Σαββάτου και Κυριακής). Τηλεφώνο: 99426272 (Όλγα) 

 

π. Ιωάννης:

Κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης ή αποστολής μηνύματος SMS (τηλ. επικοινωνίας 99463030)

idryma-filon-i-m-ag-grigoriou-logo

Όταν εξηγείσαι πολύ, τελικά παρεξηγείσαι

συγχωρεσηΌταν εξηγείσαι πολύ, τελικά παρεξηγείσαι.

 

Καλύτερα να προλαμβάνεις την οποιαδήποτε κατάσταση παρά να εξηγείσαι ώστε να "σώσεις" την κατάσταση.

 

Λέγει ο γέροντας Αιμιλιανός ότι "όταν κάνεις λάθος πες απλά ένα συγνώμη, μην κάθεσαι να εξηγείς παρα μόνο εάν σου ζητηθεί". Αν πλησιάσεις τον άλλον μετά το λάθος σου και αρχίσεις τις εξηγήσεις, ουσιαστικά τις δικαιολογίες, τον έχασες.

 

Πες συγνώμη, βάλε μετάνοια χωρίς πολλά πολλά.

 

Τα πολλά τα λόγια δεν βγαίνουν σε καλό. Πολλές φορές αντί για αποκατάσταση των σχέσεών μας, μας οδηγούν στην πλήρη αποξένωση με τον άλλον, διότι τελικά μιλούμε πολύ ώστε να δικαιώσουμε τις πράξεις μας και όχι να ειρηνεύσουμε με τον άλλον. Ζητά απλά και ταπεινά συγχώρεση χωρίς να προσθέτεις δικαιολογίες, γιατί όσο μιλάς τόσο αφήνεις την ανάληψη της ευθύνης και πηγαίνεις προς την αθώωση του εαυτούλη σου.

 

Γι’ αυτό και πολλές φορές οι άνθρωποι ενώ αρχίζουν με ένα «συγνώμη» καταλήγουν να φεύγουν με νεύρα και πιο απομακρυσμένοι από ότι ήταν πιο πριν. Και αυτό γίνεται διότι χρησιμοποιούν την «συγνώμη» στην αρχή όχι για να ταπεινωθούν και να τα βρούνε με τον άλλον άνθρωπο αλλά για να αρπάξουν την ευκαιρία και να αρχίσουν τις δικαιολογίες αλλά και την απαίτηση να παραδεχτεί και ο άλλος το μερίδιο του σφάλματος που του αναλογεί. Αυτό όμως δείχνει ότι ουτε μετάνοια έχουμε, ουτε θελουμε να τα βρούμε με τον άλλον. Αυτό δείχνει ότι ζούμε χωρίς Χριστό και ότι θελουμε να νικήσουμε τον άλλον με καθε κόστος, ακόμα κι αν στην αρχή της συζήτηση χρειάζεται να πούμε «συγνώμη». 

 

π. Παύλος Παπαδόπουλος

Επικοινωνία

Διεύθυνση Μεγάλου Ναού: Δανάης 1, Έγκωμη,
2408, Λευκωσία
Διεύθυνση Μικρού Ναού: Αγίου Νικολάου 1, Έγκωμη, 2408, Λευκωσία
Τηλέφωνο: 22355300
Fax: 22590969
Email: agiosnikolaosengomis

@gmail.com

Announcement

Church of Saint Nicolaos in Engomi is open daily from 8:30 am to 12:00 noon, from 5:00 to 8:00 pm and the hours of Liturgical services. For more information contact us on: agiosnikolaosengomis@gmail.com