idryma-filon-i-m-ag-grigoriou-logo

Εξομολογήσεις

π. Μιχαήλ:

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 5-8 μ.μ. με σειρά προτεραιότητας

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 5-9 μ.μ. με σειρά προτεραιότητας

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 5-9 μ.μ. με σειρά προτεραιότητας

Άλλες ημέρες μετά από τηλεφωνική συνεννόηση.

Για να κανονίσετε Εξομολόγηση άλλες ημέρες μπορείτε να τηλεφωνείτε καθημερινά μόνο 10 π.μ. – 12 μεσημέρι (εκτός Σαββάτου και Κυριακής). Αρ. τηλεφώνου: 99426272 (Όλγα)

------------------------

π. Ιωάννης:
Κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης ή αποστολής μηνύματος SMS (τηλ. επικοινων. 99463030)

Ο άγιος Πορφύριος για την αγάπη

01-12-17   

         Agios Porfyrios 1Είμαστε ευτυχισμένοι, όταν αγαπήσουμε όλους τους ανθρώπους μυστικά.

         Θα νιώθουμε τότε ότι όλοι μας αγαπούν.  Κανείς δεν μπορεί να φθάσει στον Θεό, αν δεν περάσει απ’ τους ανθρώπους…

         Ν’ αγαπάμε, να θυσιαζόμαστε για όλους ανιδιοτελώς, χωρίς να ζητάμε ανταπόδοση.  Τότε ισορροπεί ο άνθρωπος.  Αυτό είναι το μεγαλύτερο μυστήριο της Εκκλησίας μας.  Να γίνομε όλοι ένα εν Θεώ.

         Agios Porfyrios 2Η αγάπη στον αδελφό μας προετοιμάζει ν’ αγαπήσομε περισσότερο τον Χριστό.  Ας σκορπίζομε σε όλους την αγάπη μας ανιδιοτελώς, αδιαφορώντας για τη στάση τους.  Όταν έλθει μέσα μας η χάρις του Θεού, δεν θα ενδιαφερόμαστε αν μας αγαπάνε ή όχι, αν μας μιλάνε με καλοσύνη.  Θα νιώθουμε την ανάγκη εμείς να τους αγαπάμε όλους.  Είναι εγωισμός να θέλομε οι άλλοι να μας μιλάνε με καλοσύνη.

         Όταν αγαπάμε χωρίς να επιδιώκομε να μας αγαπάνε, θα μαζεύονται όλοι κοντά μας σαν τις μέλισσες.  Αυτό ισχύει για όλους μας.  Αν ο αδελφός σου σ’ ενοχλεί, σε κουράζει, να σκέπτεσαι: «Τώρα με πονάει το μάτι μου, το χέρι μου, το πόδι μου” πρέπει να το περιθάλψω μ’ όλη μου την αγάπη».  Να μη σκεπτόμαστε, όμως, ούτε ότι θα αμειφθούμε για τα δήθεν καλά ούτε ότι θα τιμωρηθούμε για τα κακά που διαπράξαμε.

         Agios Porfyrios 3Έρχεσαι εις επίγνωσιν αληθείας, όταν αγαπάεις με την αγάπη του Χριστού.  Τότε δεν ζητάεις να σ’ αγαπάνε αυτό είναι κακό.  Εσύ αγαπάεις, εσύ δίνεις την αγάπη σου αυτό είναι το σωστό.  Από μας εξαρτάται να σωθούμε.  Ο Θεός το θέλει.  Όπως λέει η Αγία Γραφή: «πάντας θέλει σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν».

         Όταν κάποιος μας αδικήσει μ’ οποιονδήποτε τρόπο, με συκοφαντίες, με προσβολές, να σκεπτόμαστε ότι είναι αδελφός μας που τον κατέλαβε ο αντίθετος. Έπεσε θύμα του αντιθέτου.  Γι’ αυτό πρέπει να τον συμπονέσομε και να παρακαλέσουμε τον Θεό να ελεήσει κι εμάς κι αυτόν κι ο Θεός θα βοηθήσει και τους δύο.

         Αν, όμως οργισθούμε εναντίον του τότε ο αντίθετος από κείνον θα πηδήσει σ’ εμάς και θα μας παίζει και τους δύο.  Όποιος κατακρίνει τους άλλους, δεν αγαπάει τον Χριστό.  Ο εγωισμός φταίει.  Από κει ξεκινάει η κατάκριση.

         Ας υποθέσομε ότι ένας άνθρωπος βρίσκεται μόνος του στην έρημο.  Δεν υπάρχει κανείς.  Ξαφνικά ακούει κάποιον από μακριά να κλαίει και να φωνάζει.  Πλησιάζει κι αντικρίζει ένα φοβερό θέαμα: μία τίγρις έχει αρπάξει έναν άνθρωπο και τον καταξεσχίζει με μανία.  Εκείνος απελπισμένος ζητάει βοήθεια. …;

         Τι να κάνει, για να τον βοηθήσει; …;  Μήπως θα πάρει καμιά πέτρα να τήνε ρίξει στον άνθρωπο και να τον αποτελειώσει;  «Όχι, βέβαια!», θα πούμε.  Κι όμως αυτό είναι δυνατόν να γίνει όταν δεν καταλαβαίνομε ότι ο άλλος που μας φέρεται άσχημα κατέχεται από τον διάβολο, την τίγρη.

         Μας διαφεύγει ότι, όταν κι εμείς τον αντιμετωπίζομε χωρίς αγάπη, είναι σαν να του ρίχνομε πέτρες πάνω στις πληγές του, οπότε του κάνομε πολύ κακό και η «τίγρις» μεταπηδάει σ’ εμάς και κάνομε κι εμείς ό,τι εκείνος και χειρότερα.  Τότε, λοιπόν ποια είναι η αγάπη που έχομε για τον πλησίον μας και πολύ περισσότερο για τον Θεό;

         Να αισθανόμαστε την κακία του άλλου σαν αρρώστια που τον βασανίζει και υποφέρει και δεν μπορεί να απαλλαγεί.  Γι’ αυτό να βλέπομε τους αδελφούς μας με συμπάθεια και να τους φερόμαστε με ευγένεια λέγοντας μέσα μας με απλότητα το «Κύριε Ιησού Χριστέ», για να δυναμώσει με τη θεία χάρι η ψυχή μας και να μην κατακρίνομε κανένα.  Όλους για αγίους να τους βλέπομε.

        Agios Porfyrios 4 Όλοι μας μέσα φέρομε τον ίδιο παλαιό άνθρωπο.  Ο πλησίον όποιος κι αν είναι, είναι «σάρξ εκ της σαρκός μας», είναι αδελφός μας και «μηδενί, μηδέν οφείλομεν, ει μη το αγαπάν αλλήλους», σύμφωνα με τον απόστολο Παύλο.  Δεν μπορούμε ποτέ να κατηγορήσομε τους άλλους, γιατί «ουδείς την εαυτού σάρκα εμίσησεν».

         Όταν κάποιος έχει ένα πάθος να προσπαθούμε να του ρίχνομε ακτίνες αγάπης κι ευσπλαχνίας για να θεραπεύεται και να ελευθερώνεται.  Μόνο με την χάρι του Θεού γίνονται αυτά.  Να σκέπτεσθε ότι αυτός υποφέρει περισσότερο από εσάς…;

         Να στεκόμαστε με προσοχή σεβασμό και προσευχή.  Εμείς να προσπαθούμε να μην το κάνομε το κακό.  Όταν υπομένομε την αντιλογία του αδελφού λογίζεται μαρτύριο.  Να το κάνομε με χαρά.

         Ο χριστιανός είναι ευγενής.  Να προτιμάμε ν’ αδικούμαστε.  Άμα έλθει μέσα μας το καλό, η αγάπη, ξεχνάμε το κακό που μας κάνανε.  Εδώ κρύβεται το μυστικό.  Όταν το κακό έρχεται από μακριά, δεν μπορείτε να το αποφύγετε.  Η μεγάλη τέχνη είναι, όμως να το περιφρονήσετε.  Με την χάρι του Θεού ενώ θα το βλέπετε, δεν θα σας επηρεάζει, διότι θα είστε πλήρεις χάριτος.

Agios Porfyrios 5

Από την ιστοσελίδα, http://www.vimaorthodoxias.gr/

Επικοινωνία

Διεύθυνση Μεγάλου Ναού: Δανάης 1, Έγκωμη,
2408, Λευκωσία
Διεύθυνση Μικρού Ναού: Αγίου Νικολάου 1, Έγκωμη, 2408, Λευκωσία
Τηλέφωνο: 22355300
Fax: 22590969
Email: agiosnikolaosengomis

@gmail.com

Εορτολόγιο