Εξομολογήσεις

π. Μιχαήλ:

Για να κανονίσετε εξομολόγηση μπορείτε να τηλεφωνείτε καθημερινά μεταξύ των ωρών 10 π.μ. – 12 μεσημέρι (εκτός Σαββάτου και Κυριακής). Τηλεφώνο: 99426272 (Όλγα) 

 

π. Ιωάννης:

Κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης ή αποστολής μηνύματος SMS (τηλ. επικοινωνίας 99463030)

idryma-filon-i-m-ag-grigoriou-logo

Ο Άγιος Ιορδανίτης

Τα παιδικά του χρόνια  

 

Στα    πολύ παλιά χρόνια, πριν περάσουν τετρακόσια χρόνια από την γέννηση του    Ιησού Χριστού μας, γεννήθηκε στα Μύρα της Λυκίας ένας από τους    μεγαλύτερους αγίους της Ορθοδοξίας, ο Άγιος Γεράσιμος ο Ιορδανίτης.  

Τα   Μύρα ήταν αρχαία πόλη της Μικράς Ασίας, που ήταν Ελληνική από τα   πανάρχαια χρόνια.Την εποχή του Βυζαντίου τα Μύρα γιναν πρωτεύουσα της   επαρχίας της Λυκίας και μέχρι τον17ο αιώνα ήταν έδρα επισκόπου. Ένας   από τους επισκόπους των Μύρων,ήταν και ο Άγιος Νικόλαος ο προστάτης των    θαλασσών. Ο Άγιος Νικόλαος λάμπρυνε με την παρουσία του τον επισκοπικό    θρόνο των Μύρων κατά τον 4ο αιώνα και πέθανε λίγα χρόνια πριν γεννηθεί ο   Άγιος Γεράσιμος. Τα ερείπια που σώζονται δείχνουν ότι τα Μύρα    βρίσκονται τέσσερα χιλιόμετρα μακριά από την θάλασσα.  

Ο ευλογημένος Γεράσιμος   γεννήθηκε όταν αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν ο Ζήνωνας, μεταξύ 376 και   391μ.Χ.Οι γονείς του ήταν πλούσιοι, ευσεβείς και ευλαβείς χριστιανοί.   Τα άφθονα υλικά αγαθά δεν τους εμπόδισαν να έχουν αυστηρές ηθικές  αρχές.Τον πολυαγαπημένο τους γιο τον ανάθρεψαν σύμφωνα με τα αθάνατα    διδάγματα της Αγίας μας Ορθόδοξης Εκκλησίας. Του έδωσαν μια τέλεια   χριστιανική ανατροφή.  

Όσο μεγάλωνε ο χαριτωμένος Γεράσιμος, τόσο πιο πολύ πλουτιζόταν με άφθονες αρετές, που του χάριζε ο   φωτοδότης Χριστός. Δεν ήθελε να ζει όπως οι πιο πολλοί νέοι της εποχής  του και να φροντίζει μόνο το σώμα του, παραμελώντας την αθάνατη ψυχή   του. Ήταν φρόνιμος και προσεκτικός. Καταλάβαινε πως η ζωή του ανθρώπου   πάνω στην γη είναι προσωρινή, ενώ ο Παράδεισος είναι παντοτινός και    αιώνιος. Ο μεγάλος σεβασμός στο Θεό ριζώθηκε για καλά στα τρίσβαθα της    ψυχής του από τα παιδικά του χρόνια. Οι γονείς του τον αφιέρωσαν από    βρέφος στον Θεό και από παιδί ζούσε την μοναχική ζωή σε κοινόβιο   μοναστήρι.

       

 Ο ερημίτης του Ιορδάνη κι η ευωδία της αγάπης

  

Ό Άγιος Γεράσιμος τα είχε βρεί τόσο καλά με τον Θεό και τον εαυτό του,   που τον πλησίαζαν ζητώντας   παρηγοριά μέχρι και τα άγρια ζώα. Έτσι, μια   ωραία μέρα ένα λιοντάρι τον προσέγγισε βογκώντας από τον πόνο και   δείχνοντας του το πληγιασμένο από ένα μεγάλο αγκάθι πόδι του.  

Ο   άγιος το φρόντισε με καλοσύνη και μόλις έγιανε το λιοντάρι δεν έφυγε,   μα έμεινε δίπλα του σαν υπάκουο οικόσιτο ζώο.Τον βοηθούσε στις    καθημερινές εργασίες και μόλις ο άγιος κοιμήθηκε τον αιώνιο ύπνο, εκείνο    έσκαψε τον τάφο του με τα πόδια του όπου κατόπιν πέθανε κι εκείνο δίπλα στο «αφεντικό» του.      

 

Και για όποιον νομίζει ότι αυτά είναι παραμύθια:Ο   Χριστιανός ήταν ένα λιονταράκι που πωλείτο σε δημοπρασία. Κάποιοι το   αγόρασαν και το μεγάλωσαν μέχρις ότου δε χωρούσε πια στον χώρο όπου   φιλοξενείτο, οπότε και φρόντισαν να το στείλουν στην Αφρική. 

Μετά    από χρόνια θέλησαν να πάνε να δούν τον φίλο τους. Όμως, ο Χριστιανός    είχε γίνει αρχηγός της ομάδας του και δεν ήταν σίγουρο ότι διατηρούσε   την ίδια φιλική   διάθεση   προς τους ανθρώπους που είχε όσο ήταν    μικρότερος.

Το τέλος του Οσίου Γερασίμου 

 

Αφού  έζησε ζωή αγγελική, ο Άγιος Γεράσιμος κοιμήθηκε σε βαθιά γεράματα, το  475 μ.Χ. Μετά τους σκληρούς αγώνες του και τη μεγάλη προσφορά του στο  μοναχισμό είχε ένα ήσυχο, οσιακό τέλος, σε ηλικία περίπου εκατό χρονών. Ο  Άγιος πέθανε στις 4 Μαρτίου. Από τότε που ανακηρύχθηκε Άγιοςγιορτάζουμε τη μνήμη του αυτή τη μέρα και πανηγυρίζει το μοναστήρι του, που βρίσκεται στους Αγίους Τόπους, στην έρημο του ποταμού Ιορδάνη, κοντά  στην Ιεριχώ. 

Η  γιορτή του έρχεται, σχεδόν πάντοτε, μέσα στη Μεγάλη Σαρακοστή. Είναι η  περίοδος του πένθους και της προσευχής, που τόσο αγαπούσε ο Άγιος όσο  καιρό ζούσε.  

 

Πολλοί δέχονται ότι ο Άγιος θάφτηκε μισό μίλι μακριά από το μοναστήρι του. Μετά  την καταστροφή του μοναστηριού από τους Άραβες, το λείψανο του  μεταφέρθηκε στη Μονή Καλαμώνος, στο μέρος που είναι σήμερα το μοναστήρι  του Αγίου. Μέχρι σήμερα κανένας δεν ξέρει το ακριβές μέρος, όπου βρίσκεται το άγιο λείψανο του. Ίσως μ' αυτό τον τρόπο ο Άγιος να αποφεύγει τις πολλές τιμές.Αυτό έκανε και όταν ήταν στη ζωή. 

T έλη    Ιουνίου 2002, ο ηγούμενος του Αγίου Γερασίμου, αρχιμανδρίτης    Χρυσόστομος, μετά από ανασκαφές, βρήκε έξω από το μοναστήρι τάφους με    λείψανα. Εδώ θα ήταν το κοιμητήριο του μοναστηριού. Ίσως κάπου κοντά να βρίσκεται και το πολύτιμο λείψανο του μεγάλου αυτού Αγίου.

 

Θαύματα του Αγίου Γερασίμου Ιορδανίτη  

Όπως είδαμε πιο πάνω ο Πανάγαθος Θεός έδωσε στον Άγιο Γεράσιμο πολλά χαρίσματα. Συνομιλούσε με τα άγρια θηρία, τον υπάκουαν και τους έδινε ονόματα, ζούσε με ελάχιστη τροφή, άντεχε τις κακουχίες και τον καύσωνα, ήταν ήρεμος και δε θύμωνε, είχε μεγάλη υπομονή, έκανε πολλή άσκηση και εργαζόταν πολύ, αγρυπνούσε και προσευχόταν ασταμάτητα. Ήξερε να διαβάζει τις σκέψεις των άλλων, γνώριζε από πριν αυτά που θα γίνονταν στο μέλλον.  

Ένα άλλο χάρισμα ήταν ότι έβλεπε από μακριά αυτά που γίνονταν σε ένα μέρος, χωρίς να είναι παρών. Έτσι είδε με τα μάτια της ψυχής του ότι κοιμήθηκε ο Μέγας Ευθύμιος, που το μοναστήρι του ήταν λίγα χιλιόμετρα μακριά από αυτό του Αγίου Γερασίμου. Πήγε λοιπόν με το μαθητή του, τον Άγιο Κυριάκο, στο μέρος όπου ήταν το λείψανο του μεγάλου αυτού Αγίου, τον έθαψαν και ξαναγύρισαν στο μοναστήρι τους.     

Το μεγαλύτερο όμως χάρισμα ήταν το θαυματουργικό.Ο Άγιος έκανε θαύματα όταν ήταν ζωντανός, αλλά εξακολουθεί να κάνει και μετά το θάνατο του. Στις μέρες μας ακόμα εξακολουθεί να κάνει πολλά θαύματα. Πιο κάτω θα διηγηθούμε μερικά από τα θαύματα του.

 

Ανάσταση νεκρού 

Όταν ακόμα ήταν στη ζωή ο Άγιος Γεράσιμος ανάστησε ένανεκρό. Πώς όμως έγινε το μεγάλο και παράδοξο αυτό θαύμα; Κάποτε κοιμήθηκε κάποιος μοναχός της Λαύρας και δεν τοέμαθε ο Άγιος, που ήταν τότε ηγούμενος. Όταν κτύπησε το σήμαντρο για την κηδεία του, πήγε κι ο γέροντας στο ναό. Όταν είδε το λείψανο λυπήθηκε γιατί δεν τον αποχαιρέτισε, πριν φύγει από τη ζωή. Πήγε λοιπόν κοντά στο φέρετρο και λέγει στον πεθαμένο:  

- Σήκω, αδελφέ, να αποχαιρετιστούμε. 

Τότε ο νεκρός μοναχός αναστήθηκε, σηκώθηκε και αποχαιρέτισε τον Άγιο. Αυτός μετά του ξαναείπε: 

- Κοιμήσου τώρα μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία, οπότε  θα σε αναστήσει ο Χριστός. 

Πραγματικά ο μοναχός ξαναμπήκε στο νεκροκρέβατο και συνέχισε τον αιώνιο ύπνο του. 

Αν σκεφτούμε ότι νεκρούς ανάστησε μόνο ο Χριστός, μερικοί απόστολοι και λίγοι άγιοι, θα καταλάβουμε σε ποια ύψη αγιότητας είχε φτάσει ο Άγιος Γεράσιμος.

Θεραπεία δωδεκάχρονου με ψηλό πυρετό

 

Μετά    την κοίμηση του ο    Άγιος Γεράσιμος ανακηρύχθηκε άγιος και έκανε    θαύματα, από τα παλιά  εκείνα χρόνια μέχρι και σήμερα. Πολλοί μάλιστα    λένε ότι ο Άγιος άκουσε   πολύ γρήγορα τις παρακλήσεις και τις προσευχές   τους και τους έκανε καλά.   Γι' αυτό από πολλούς ονομάζεται "Ο Άγιος   Εξπρές". Ο Άγιος είναι πάντα  ζωντανός, κυκλοφορεί ανάμεσα στους    προσκυνητές και στους άλλους πιστούς,   συνομιλεί μαζί τους, τους   παρηγορεί, τους ενθαρρύνει, τους θεραπεύει   και σκορπίζει παντού την   αγάπη του. 

 

Ο τωρινός ηγούμενος,   αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος, διηγείται το πιο κάτω θαύμα.

- Πριν είκοσι   χρόνια περίπου ήρθε από τα Ιεροσόλυμα ο διάκονος    Ειρηναίος της μονής   Σινά. Είχε μαζί του και ένα δωδεκάχρονο αγόρι από   την Κρήτη που φοιτούσε   στη σχολή της Σιών. Ήταν Σάββατο απόγευμα, ήμουν   πολύ κουρασμένος και   ζύμωνα, γιατί δεν είχα πρόσφορο για τη λειτουργία   της Κυριακής. Ξαφνικά   το παιδί παρουσίασε πολύ ψηλό πυρετό, είχε    φοβερούς πονοκεφάλους και    ανυπόφορους πόνους. Δεν ήξερα τι να κάνω.   Όχημα δεν είχα, εκτός από ένα   μηχανάκι, δεν μπορούσα να το πάρω στο   γιατρό και ήμουν σε απελπιστική  κατάσταση. Προσευχήθηκα στον Άγιο να   κάνει το παιδί καλά. Κατά τις   έντεκα η ώρα ο διάκος και το παιδί   αποκοιμήθηκαν. Εγώ ήμουν   κατακουρασμένος, είχα τα ψωμιά στο φούρνο,  σκεφτόμουν τη λειτουργία της   επόμενης μέρας και παρακαλούσα θερμά τον   Άγιο να κάνει καλά το άρρωστο  παιδί. Σε μια στιγμή ο διάκος ακούει την   πόρτα να κτυπά. Σηκώνεται,   κοιτάζει, δεν ήταν κανένας. Ήρθε και με   βρήκε και πήγαμε μαζί στο    δωμάτιό τους. Του είπα ότι ο Άγιος θα ήτανε.  Δεν πρόλαβα να τελειώσω την   κουβέντα και το παιδί, εκεί που  παραμιλούσε, ξύπνησε και μου είπε:    "Γέροντα, έγινα μούσκεμα. Ένας   παππούλης έριξε απάνω μόνο έναν τενεκέ    νερό". Του έβγαλα το φανελάκι    και το σκουπίσαμε με την πετσέτα. Σε πέντε   λεπτά κοιμήθηκε ήσυχο, χωρίς   πυρετό και το πρωί ήταν τελείως καλά.

 

Ο Άγιος προσφέρει φρούτα στους προσκυνητές του   

Ο ηγούμενος  Χρυσόστομος συνεχίζει: 

- Μια φορά ήταν εδώ, στους Αγίους Τόπους, ένα   γκρουπ από την Ελλάδα, με   ένα δεσπότη - Διονύσιο τον λέγανε – από μια   περιοχή της Μακεδονίας.   Είχε έρθει με φοιτητές της θεολογίας.   Ειδοποιήσανε από την Ιεριχώ ότι   έρχονται κι αν μπορούσα να τους ετοιμάσω    φάβα (γιατί εγώ συνηθίζω να   ψήνω φάβα για τον κόσμο).

 

Όταν μπήκανε   μέσα στο μοναστήρι είπα στο δεσπότη: "Δεσπότη μου, να με   συγχωρέσεις    αλλά δεν έχω φρούτο να φάτε μετά τη φάβα". Σε λίγο μπαίνει   ένας   στρατιώτης μ’ ένα κασόνι πορτοκάλια και λέει: "Αμπούνα, (Γέροντα) πάρε αυτά τα πορτοκάλια". Εγώ απόρησα, γιατί έφυγε αμέσως και πήγα να  δω από   ποιο στρατόπεδο είναι. Βγαίνω έξω, κοιτάζω από δω, κοιτάζω από   κει,   τίποτα. Άφαντος ο στρατιώτης. Φωνάζω έναν εργάτη και τον ρωτάω πού   πήγε ο   στρατιώτης. Αυτός απορεί και μου λέει ότι δεν είδε κανένα    στρατιώτη να    μπαίνει στο μοναστήρι. "Πώς δεν μπήκε" του λέω. "Να τα   πορτοκάλια".  Αυτός έμεινε κόκαλο και λέει: "Δεν μπήκε κανείς. Εγώ εδώ  ήμουνα, στην   πόρτα. Δεν ήρθε κανένας ούτε φάνηκε κανένα τζιπ". Μπήκα   μέσα και είπα   στο δεσπότη ότι ο Άραβας δεν είδε κανένα να μπαίνει. Όλοι   απόρησαν και   είπαν ότι τον είδαν με τα μάτια τους. Βγαίνουν όλοι έξω -    ένα λεπτό είχε   περάσει -δε βλέπουν τίποτα. Κι αυτοκίνητο να 'ταν, δε    θα προλάβαινε ν’  απομακρυνθεί. Φρόντισε ο Άγιος και έστειλε φρούτα.

 

Θαυματουργική ανεύρεση νερού για το μοναστήρι  

 Ο ηγούμενος Χρυσόστομος συνεχίζει τη διήγηση του, φέρνοντας στο νου του ακόμα ένα από τα πολλά θαύματα του Αγίου Γερασίμου. 

Το πηγάδι στην αυλή του  μοναστηριού είχε πολύ λίγο νερό, που έπιανε από    τη βροχή. Γι’ αυτό  ζήτησα και μου έδωσαν οι Εβραίοι λίγο νερό. Και    πάλι όμως δεν ήταν  αρκετό για τις ανάγκες του μοναστηριού. Έτσι    αποφάσισα να σκάψω σ’ ένα    διπλανό χείμαρρο, όπου είχα ακούσει ότι    υπήρχε παλιά νερό. Σκάβαμε τρεις   εργάτες. Ο Σαμίρ, ένας Άραβας που είχα   εδώ από μικρό παιδί, ένας   προσωρινός εργάτης και εγώ. Αφού κατεβήκαμε  είκοσι τρία μέτρα βάθος δε   βρήκαμε ούτε ίχνος νερού. Θυμάμαι ήταν    μεσημέρι. Ήμουν κατακουρασμένος    και στενοχωρημένος και κάθισα κάτω από    ένα αγριόδεντρο, για να    ξεκουραστώ λιγάκι. Τότε είπα: "Άγιε μου   Γεράσιμε, φαίνεται ότι δεν    Θέλεις να βρούμε νερό. Αν δεν το βρούμε και   σήμερα θα το κλείσω το   πηγάδι". Δουλεύαμε με τον παραδοσιακό τρόπο.   Σκάβαμε με την τσάπα και   τον κασμά και καθαρίζαμε με το φτυάρι, για να  κατεβούμε κάτω. Εκείνη την   ώρα σκάβανε κάτω δύο εργάτες κι εγώ ήμουν   απάνω και άδειαζα τους   κουβάδες. Μου φωνάζουν: "Αμπούνα, έλα κάτω γιατί    βρήκαμε χαλίκι". Είχανε   βρει μόνο χώμα, χωματόπετρα. Σηκώθηκα αμέσως.   Κατεβαίνω κάτω, παίρνω    αμέσως τον κασμά και αρχίζω μόνος μου να σκάβω.  Έσκαβα, έσκαβα, έσκαβα,    κατέβηκα γύρω στο μισό μέτρο και παρατήρησα ότι   όλο και πιο βρεγμένο    ήταν το χαλίκι. Στο ενάμισι μέτρο βρήκαμε το   νερό. Πιστεύω πως ήταν  οπωσδήποτε θαύμα του Αγίου. Αν δεν τον   παρακαλούσα και δεν συνεχίζαμε το   σκάψιμο, την άλλη μέρα θα το έκλεινα   το πηγάδι, γιατί ήταν και    παράνομο. Οι Εβραίοι απαγορεύουν ν’ ανοίξεις   πηγάδι ή να κτίσεις κάτι   χωρίς άδειες, γι' αυτό κι έχω πάντα    προβλήματα. Μεγαλύτερο θαύμα του   Αγίου είναι που το νερό ήταν καθαρό   και γλυκό. Στην περιοχή αυτή τα   νερά, επειδή είναι κοντά η Νεκρά   Θάλασσα, είναι όχι μόνο αλμυρά, αλλά    λύσσα, έχουν θειάφι και μυρίζουν   σαν κλούβια αυγά.

 

Παρουσία του Αγίου στο ναό του  

 Πριν δώδεκα χρόνια περίπου ο ηγούμενος είχε πάει στην Ελλάδα. Στο μοναστήρι βρισκόταν μια  ρουμάνα καλογριά, η Μαρία, ο Ασάμ ο άραβας, μικρό παιδί τότε και δίπλα στη σπηλιά η γερόντισσα Χριστοδούλη. 

Κάθε νύκτα ακούγανε την πόρτα της εκκλησίας του Αγίου Γερασίμου να ανοίγει και να κλείνει. Πήγαινε η Μαρία να δει ποιος ήταν και δεν έβλεπε κανένα. Το ίδιο και ο Ασάμ, που γύριζε στο μοναστήρι, κοίταζε και δεν έβλεπε κανένα.

Όταν ο π. Χρυσόστομος γύρισε στο μοναστήρι τον ρωτήσανε: 

- Γέροντα, ποιος ανοιγοκλείνει την πόρτα της εκκλησίας κάθε βράδυ; 

Κι εκείνος τους απάντησε; 

- Ο Άγιος Γεράσιμος είναι, ποιος άλλος να είναι; 

Ο Άγιος εκτελούσε χρέη φύλακα του μοναστηριού, όταν απουσίαζε ο αγιοταφίτης φύλακάς του. 

Επίσης μέσα στο μοναστήρι πάρα πολλοί ένιωσαν μια  θαυμάσια ευωδία, που δεν μπορούν να περιγράψουν με λόγια.

Επίσης μέσα στο μοναστήρι πάρα πολλοί ένιωσαν μια  θαυμάσια ευωδία, που δεν μπορούν να περιγράψουν με λόγια.

 

Θεραπεία νεαρού μαθητή στην Κύπρο 

 Η Δ.Σ. από τη Λάρνακα  της Κύπρου διηγείται: 

- Ο γιος μου Γιώργος, δεκαπέντε χρονών, είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Για πέντε ως έξι μήνες συνέχεια, κάθε μέρα, λιποθυμούσε. Πήγαμε σε πολλούς γιατρούς, ξοδέψαμε πολλά λεφτά, υποφέραμε πολύ, μέχρι που ακούσαμε για τον Άγιο Γεράσιμο και τον ηγούμενο  Χρυσόστομο. 

Μιλήσαμε μαζί του και μετά από παράκληση στον Άγιο, το   παιδί έγινε   καλά. Τώρα εργάζεται κανονικά. Ενώ πιο πριν είχε και  πρόβλημα καρδιάς   από πολύ μικρός, οι τελευταίες εξετάσεις έδειξαν ότι    χαίρει άκρας   υγείας και δεν έχει το παραμικρό.

 

Ο Άγιος Γεράσιμος εξομολογεί αντρόγυνο  

 Ένα αντρόγυνο  διηγιόταν το παρακάτω θαύμα: 

-    Πριν λίγα χρόνια ήρθαμε στο μοναστήρι   του Αγίου και μείναμε για λίγες    μέρες. Ένα απόγευμα παρακαλέσαμε τον  ηγούμενο να μας εξομολογήσει, αν   είχε χρόνο. Ο γέροντας απάντησε ότι δεν   μπορούσε, γιατί είχε πολλές    δουλειές. Μετά από λίγο ανεβήκαμε τη σκάλα    και μπήκαμε στο ναό του   Αγίου Γερασίμου. Εκεί συναντήσαμε πάλι τον    ηγούμενο. Όταν μας είδε, μας    είπε με πολλή αγάπη: "Ελάτε, παιδιά μου, να    σας εξομολογήσω".

Όταν    τελείωσε η εξομολόγηση, κατεβήκαμε πάλι στο   προαύλιο. Σε λίγο περνούσε    από κοντά μας ο ηγούμενος και τον   ευχαριστήσαμε γιατί, παρόλες τις   σκοτούρες και την κούραση, μας έκανε το   χατίρι και μπήκε στον κόπο να   μας εξομολογήσει. Τότε εκείνος έκπληκτος   μας είπε:

-    Τι λέτε, βρε παιδιά; Εγώ σας εξομολόγησα; Εγώ κανένα δεν   εξομολόγησα   σήμερα. Αφού σας είπα ότι δεν είχα καιρό και ήμουν και    κουρασμένος.

Εμείς   μείναμε άφωνοι. Καταλάβαμε ότι εκείνος που μας  εξομολόγησε δεν ήταν    άλλος από τον Άγιο Γεράσιμο. Εμφανίστηκε με τη    μορφή του ηγουμένου, για   να μην τον καταλάβουμε. Δοξάζουμε το Θεό και   τον ευχαριστούμε. Επίσης  ευχαριστούσαμε το μεγάλο Άγιό του, τον Άγιο   Γεράσιμο, που μας έκανε τη   μεγάλη τιμή να μας εξομολογήσει.

 

Ευλογεί ιερωμένο  

Ένας ιερωμένος διηγήθηκε τα εξής:

- Μια μέρα   βρισκόμουν στη μονή του Αγίου Γερασίμου και καθόμουν στην    εσωτερική    αυλή. Σε μια στιγμή πέρασε από μπροστά μου ο ηγούμενος και με    ευλόγησε.   Ύστερα από λίγο ξαναπέρασε και τον ευχαρίστησα για την    ευλογία του, την   ώρα που περνούσε από μπροστά μου, πριν λίγη ώρα. Ο   ηγούμενος τότε μου   είπε:

- Πάτερ, πριν λίγο δεν πέρασα από εδώ, ούτε σε ευλόγησα.

Τότε   του απάντησα ότι ίσως κάποιος άλλος ιερωμένος να βρισκόταν στο   μοναστήρι. Εκείνος όμως μου είπε ότι οι μόνοι ρασοφόροι που βρίσκονταν   ως εκείνη την ώρα στο μοναστήρι ήμασταν εμείς οι δυο. Καταλάβαμε ότι ο    Άγιος Γεράσιμος πήρε τη μορφή του ηγουμένου και έκανε βόλτες μέσα στο   μοναστήρι του.


Ο βίος του Αγίου Γερασίμου


Ο Άγιος Γεράσιμος ο Ιορδανίτης γεννήθηκε στα Μύρα της Λυκίας, μία αρχαία πόλη της Μικράς Ασίας που ήταν ελληνική από τα πανάρχαια χρόνια, όταν αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν ο Ζήνωνας, μεταξύ 376 και 391 μ.Χ.

Οι γονείς του ήταν πλούσιοι, ευσεβείς και ευλαβείς χριστιανοί. Τα άφθονα υλικά αγαθά δεν τους εμπόδισαν να έχουν αυστηρές ηθικές αρχές. Τον πολυαγαπημένο τους γιο τον ανέθρεψαν σύμφωνα με τα αθάνατα διδάγματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η ακλόνητη πίστη του Γεράσιμου και ο διακαής του πόθος να γίνει μοναχός τον οδήγησαν στην απόφαση να εγκαταλείψει οριστικά την κοσμική ζωή. Αφού μοίρασε τα πλούσια υπάρχοντά του στους φτωχούς, αφιερώθηκε στην ήρεμη και απλή ζωή των καλόγερων. Έγινε επίσημα μοναχός, έδιωξε κάθε κοσμική φροντίδα και αφοσιώθηκε με όλη τη δύναμη της ψυχής του στην απόκτηση των γνήσιων αρετών.

Από μικρός ο Άγιος Γεράσιμος είχε μεγάλο πόθο να επισκεφθεί τους Αγίους Τόπους. Ο σκοπός της σφοδρής αυτής επιθυμίας του ήταν διπλός. Ήθελε να προσκυνήσει τα μέρη που αγίασε με την παρουσία Του ο Πανάγιος Θεάνθρωπος Χριστός και να ασκητεύσει στα θεοβάδιστα μέρη της ερήμου του Ιορδάνη. Θεωρούσε την έρημο καταλληλότερη για τους μεγαλύτερους ασκητικούς αγώνες, τους οποίους πάντοτε αγαπούσε. Μετά την εγκατάστασή του στην περιοχή του Ιορδάνη ο Όσιος συνέχισε τους σκληρούς ασκητικούς αγώνες του. 

Εκεί αποφασίζει να ιδρύσει κοινόβιο μοναστήρι και λαύρα, ένα περίπου μίλι μακριά από τον Ιορδάνη ποταμό. Η λαύρα αποτελείται από σπηλιές, σε καθεμιά από τις οποίες μένει μόνος του ένας μοναχός. Στη λαύρα έμεναν οι μεγαλύτεροι μοναχοί κι αυτοί που είχαν πείρα στη μοναχική ζωή. Στο κοινόβιο ζούσαν οι νεότεροι και οι αρχάριοι.

Με ένα λιοντάρι…

Ο Άγιος εικονίζεται πάντοτε με ένα λιοντάρι. Σύμφωνα με την παράδοση, αυτό το άγριο λιοντάρι έζησε κοντά στον Όσιο Γεράσιμο και τον υπηρετούσε με θαυμαστό τρόπο, όσο καιρό ζούσε. Αλλά και όταν κοιμήθηκε ο Άγιος τον ακολούθησε με παράδοξο τρόπο, αφού πέθανε πάνω στον τάφο του από υπερβολική λύπη. Μετά τον θάνατό του σε βαθιά γεράματα, η Εκκλησία μας τον ανακήρυξε Άγιο. Είναι γνωστός σαν ο Όσιος Γεράσιμος ο Ιορδανίτης και τον γιορτάζουμε στις 4 Μαρτίου.

 

Ο Όσιος Γεράσιμος ο Ιορδανίτης γεννήθηκε στη Λυκία της Μικράς Ασίας τον 5ο αιώνα μ.Χ. από ευσεβείς και ταπεινούς γονείς και εκ βρέφους αφιερώθηκε στον Θεό. Σε νεαρή ηλικία ασπάσθηκε την αίρεση των Μονοφυσιτών παρασυρόμενος από τους οπαδούς του αιρετικού ψευδοπατριάρχη Θεοδοσίου, φανατικού μονοφυσίτου Αιγύπτιου μοναχού, ο οποίος κατά την απουσία του Πατριάρχη Ιουβεναλίου (422 - 458 μ.Χ.), βοηθούμενος και υπό της βασιλίσσης Ευδοκίας (βλέπε http://www.saint.gr/addons/photos/0813.jpg" alt="Απόδοση της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, Ανακομιδή και Μετάθεση Ιερού Λειψάνου του Οσίου Μαξίμου του Ομολογητή, Αγία Ευδο">13 Αυγούστου) - προ της μεταστροφής της στα ορθόδοξα δόγματα - κατόρθωσε να καταλάβει τον πατριαρχικό θρόνο των Ιεροσολύμων και να προβεί σε ανεκδιήγητες σκληρότητες επί είκοσι μήνες (451 - 453 μ.Χ.). Ακόμη κι αυτός ο πανίερος ναός της Αναστάσεως έγινε θέατρο απερίγραπτων σκηνών και επιπλέον η ταραχή εξαπλώθηκε ανά την Παλαιστίνη.

Οι Μονοφυσίτες δεν παραδέχονται ότι στο πρόσωπο του Χριστού έχουν ενωθεί η θεία και η ανθρώπινη φύση «ἀτρέπτως, ἀσυγχύτως, ἀχωρίστως καὶ ἀδιαιρέτως», αλλά ισχυρίζονται ότι η θεία φύση του Χριστού απορρόφησε την ανθρώπινη φύση Του και επομένως ο Χριστός έχει μόνο μια φύση.

Γρήγορα όμως ο Όσιος Γεράσιμος κατάλαβε το λάθος του, επειδή ήταν άνθρωπος με καλή προαίρεση και ταπεινό φρόνημα. Είχε την καλή συνήθεια να επισκέπτεται και να συμβουλεύεται για πνευματικά αγιασμένους ανθρώπους. Από ένα λόγιο ασκητή που ονομαζόταν Ευθύμιος και ασκήτευε στην έρημο του Ρουβά, διδάχθηκε την αλήθεια και για τις δύο φύσεις του Χριστού, κατάλαβε το λάθος του και επέστρεψε και πάλι στην Εκκλησία.


Στη συνέχεια εκάρη το 451 μ.Χ. μοναχός στην έρημο του Ιορδάνου, όπου ασκήθηκε στην ησυχία. Αργότερα, όταν συγκεντρώθηκαν γύρω του πολλοί μοναχοί, οι οποίοι ζητούσαν την φωτισμένη καθοδήγησή του, ίδρυσε κοινοβιακή μονή κοντά στην πόλη Βαϊθαγλά.

Ο Όσιος Γεράσιμος ήταν αυστηρός, αλλά μόνο στον εαυτό του. Στους άλλους ήταν ευπροσήγορος και επιεικής. Έτρωγε λίγο, όσο χρειαζόταν για να συντηρείται στη ζωή, και κοιμόταν επίσης πολύ λίγο. Μάλιστα δίδασκε ότι όποιος θέλει να ζήσει περισσότερο πρέπει να κοιμάται λιγότερο, διότι ο πολύς ύπνος κάνει το σώμα τρυφηλό και άρα ανίσχυρο στους κόπους και ευάλωτο στις ασθένειες.

Η διδασκαλία του Οσίου Γερασίμου για τον ύπνο είναι ουσιαστικά λόγος για την άσκηση. Με τον περιορισμό του ύπνου και την εγκράτεια συνηθίζει η σάρκα (το σαρκικό φρόνημα) να υποτάσσεται στο πνεύμα. Με την άσκηση και την αδιάλειπτη προσευχή, ιδίως με την μονολόγιστη ευχή, το «Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, ἐλέησον με» ο νους συγκεντρώνεται στο χώρο της καρδιάς, που είναι η φυσική του θέση και αποκτά αδιάλειπτη μνήμη του Θεού.

Τόσο πολύ απέκτησε την οικείωση προς τον Θεό ο Όσιος Γεράσιμος και προστάτεψε το «κατ’ εἰκόνα καὶ καθ’ ὁμοίωσιν» των Αγίων, ώστε δάμασε και τα άγρια θηρία και έκανε πολλά θαύματα. [Γνωστή είναι η περίπτωση του λιονταριού, που τον ακολούθησε ήμερο όταν ο άγιος έβγαλε από το πόδι του ένα μυτερό καλάμι] Απέκτησε μάλιστα και υπηρέτη ένα όνο (γάιδαρο), για να μεταφέρει νερό, καθώς πόσιμο νερό βρισκόταν σε απόσταση. Κάποια φορά, κι ενώ το λιοντάρι κοιμόταν, έμποροι που περνούσαν έκλεψαν τον όνο. Και επειδή ο Όσιος υποπτεύθηκε ότι το λιοντάρι έφαγε τον όνο, το τιμώρησε να μεταφέρει εκείνο το νερό. Ώσπου, μια μέρα, όταν ξαναπέρασαν οι έμποροι από το ίδιο το σημείο, το λιοντάρι αναγνώρισε τον κλεμμένο όνο και τον επέστρεψε σώο στον Όσιο. Εκείνος τότε το απάλλαξε από το έργο αυτό και το άφησε να γυρίσει στο βουνό. Και όταν ο Όσιος κοιμήθηκε με ειρήνη, το λιοντάρι ήρθε και πέθανε πάνω στον τάφο του.

Όταν στις 19 Ιανουαρίου του 473 μ.Χ. κοιμήθηκε ο Όσιος Ευθύμιος ο Μέγας (βλέπε http://www.saint.gr/addons/photos/0120.jpg" alt="Όσιος Ευθύμιος ο Μέγας, Άγιος Ζαχαρίας ο Νεομάρτυρας εξ Άρτης" /></td><td valign="top"><span style="text-decoration: underline"><strong>20">20 Ιανουαρίου), ο Όσιος Γεράσιμος είδε σε όραμα κατά τη στιγμή που προσευχόταν στη Λαύρα, το τέλος του Οσίου. Αυτό αναφέρεται στη διήγηση του Αγίου Κυριακού του Αναχωρητού (βλέπε http://www.saint.gr/addons/photos/0929.jpg" alt="Όσιος Κυριακός ο Αναχωρητής, Άγιος Μαλαχίας ο Νέος Οσιομάρτυρας από τη Ρόδο, Αγία Πετρωνία" /></td><td valign="top"><span style="text-deco">29 Σεπτεμβρίου), ο οποίος συνόδευσε τον Όσιο Γεράσιμο στην κηδεία του μεγάλου Αγίου της Εκκλησίας.

Δύο χρόνια μετά το τέλος του Οσίου Ευθυμίου, το 475 μ.Χ. επί Πατριάρχη Ιεροσολύμων Αναστασίου Α΄ (458 - 478 μ.Χ.) ο Όσιος Γεράσιμος κοιμήθηκε με ειρήνη. Τη διαδοχή της Λαύρας ανέθεσε στους συνασκητές αυτού Στέφανο και Βασίλειο.

 

Σε κοινόβιο Μοναστήρι – Στην έρημο της Λυκίας


Η ακλόνητη πίστη του γνωστικού Γεράσιμου και ο διακαής του πόθος να γίνει μοναχός τον οδήγησαν στην απόφαση να εγκαταλείψει οριστικά την κοσμική ζωή. Αφού μοίρασε τα πλούσια υπάρχοντά του στους φτωχούς, αφιερώθηκε στην ήρεμη και απλή ζωή των καλόγερων. Έγινε επίσημα μοναχός, έδιωξε κάθε κοσμική φροντίδα και αφοσιώθηκε με όλη την δύναμη της ψυχής του, στην απόκτηση των γνήσιων αρετών. Στην αρχή έγινε μοναχός σε κοινόβιο μοναστήρι.

Κοινόβιο λέγεται το μοναστήρι στο οποίο ζουν μαζί πολλοί μοναχοί, εκκλησιάζονται όλοι μαζί, υπακούουν και εξομολογούνται στον ίδιο ηγούμενο, το γέροντά τους, τρώνε σε κοινό τραπέζι, καθένας τους κάνει κάποια δουλειά, το διακόνημα και δεν έχουν δικά τους χρήματα ή οποιαδήποτε περιουσία.

Αφού πέρασε αρκετό καιρό στο κοινόβιο, ο ενάρετος Γεράσιμος απόκτησε πείρα της μοναχικής ζωής και προόδευσε περισσότερο στις ασκητικές αρετές. Τότε, με την ευλογία του γέροντά του, έφυγε από το κοινόβιο και ζούσε μόνος του, σαν ασκητής, στους πιο απρόσιτους και έρημους τόπους της Λυκίας.

Ο καλοκάγαθος Γεράσιμος δεν αγαπούσε να ζει όπως οι περισσότεροι νέοι της εποχής του, που φρόντιζαν μόνο το σώμα τους και αδιαφορούσαν για την σωτηρία της αθάνατης ψυχής τους. Ήξερε ότι η νηστεία, η αγρυπνία και η προσευχή, μαζί με τις άλλες αρετές που καλλιεργούσε συστηματικά, ήταν τα σκαλοπάτια που θα τον οδηγούσαν στην Αιώνιο Βασιλεία.

Αγωνιζόταν συνέχεια για να καθαρίσει την ψυχή του από κάθε πάθος και ακαθαρσία κι έτσι να φωτισθεί ο νους του από τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος.

Με ευχαρίστηση απέφευγε τα πολλά και νόστιμα φαγητά και καθετί που βάραινε την κοιλιά το θεωρούσε βάρος και ενόχληση για τη φύση. Έτσι ο νους του διατηρούταν καθαρός και ήσυχος. Κοιμόταν πολύ λίγο, όσο χρειαζόταν για να διατηρείται στη ζωή και δεν απέφευγε τους κόπους και τους μόχθους. Αγαπούσε ν’ ασχολείται με τις αγρυπνίες, τις προσευχές και τη μελέτη των αγίων πατέρων. Για το θέμα του ύπνου έλεγε: “Όποιος θέλει να ζήσει περισσότερο, πρέπει να κοιμάται λιγότερο. Ο πολύς ύπνος κάνει το σώμα αδύναμο και ασθενικό. Ζωή είναι κυρίως το μέρος του χρόνου κατά το οποίο είμαστε ξύπνιοι. Γι αυτό οι παλιοί σοφοί έλεγαν τον ύπνο αδελφό του θανάτου. Το κρεβάτι είναι ένα είδος φέρετρου, γιατί μας εμποδίζει από την ενέργεια, που είναι η βάση της ζωής”.
Ο γενναίος στρατιώτης του Χριστού, εφαρμόζοντας όσα πίστευε, κοιμόταν μόνο όσο του ήταν αναγκαίο, όσο του χρειαζόταν για να ζει. Τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής του τον ξόδευε σε προσευχή, σε μελέτη, σε αυτοεξέταση, σε αγαθοεργίες και σε άλλο Θεάρεστο έργο. Με τους πολύμοχθους αγώνες του στην έρημο της πατρίδας του, της Λυκίας, ο μακάριος Γεράσιμος έδειξε στους μοναχούς τον ορθόδοξο δρόμο της μοναχικής ζωής. Πάλεψε σκληρά εναντίον των δαιμόνων, ασκήτευε για αρκετό χρόνο με ιδρώτες, πόνους και μόχθους και στο τέλος αναδείχθηκε νικητής.

Στους Αγίους Τόπους – Κοντά στον Άγιο Ευθύμιο – Στην έρημο του Ιορδάνη

Από μικρός ο Άγιος Γεράσιμος είχε μεγάλο πόθο να επισκεφθεί τους Αγίους Τόπους. Ο σκοπός της σφοδρής αυτής επιθυμίας του ήταν διπλός. Ήθελε να προσκυνήσει τα μέρη που αγίασε με τον παρουσία Του ο Πανάγιος Θεάνθρωπος Χριστός και να ασκητεύσει στα θεοβάδιστα μέρη της ερήμου του Ιορδάνη. Θεωρούσε την έρημο καταλληλότερη για τους μεγαλύτερους ασκητικούς αγώνες, τους οποίους πάντοτε αγαπούσε.

Αυτή την εποχή πολλοί διαλεχτοί άνδρες και γυναίκες, από την Ανατολή και τη Δύση, έπαιρναν το δρόμο που οδηγούσε στην Αγία Πόλη, την Ιερουσαλήμ. Αρκετοί απ’ αυτούς, αφού προσκυνούσαν τους Πανάγιους τόπους, γύριζαν χαρούμενοι στις πατρίδες τους. Άλλοι πάλι αφιέρωναν τον εαυτό τους στο θεό και έμεναν μόνιμα στα αγιασμένα αυτά μέρη και γίνονταν μοναχοί. Μερικοί εγκαταστάθηκαν στις έρημους και ίδρυσαν μοναστήρια. Τέτοιοι ήταν ο Μέγας Ευθύμιος, ο Θεόκτιστος, ο Κυριάκος ο Αναχωρητής και άλλοι.

Επιτέλους ο ευσεβής πόθος του Οσίου Γερασίμου να προσκυνήσει τους τόπους που αγίασε με την παρουσία Του ο Κύριος μας πραγματοποιείται. Το 451 μ.Χ. φτάνει στα Ιεροσόλυμα και προσκυνεί τον Πανάγιο Τάφο και τα άλλα ιερά προσκυνήματα. Το ίδιος έτος είχε φτάσει εκεί και ο Άγιος Θεοδόσιος ο Κοινοβιάρχης.

Αλλά και η άλλη, μεγάλη του επιθυμία πραγματοποιείται. Ο Πανάγαθος Θεός στέλνει πλούσια την ευλογία Του στους γνήσιους στρατιώτες Του. Μετά την προσκύνηση στα Ιεροσόλυμα, ο Άγιός μας καταφεύγει στην έρημο της Νεκράς Θάλασσας για να ασκητεύσει. Αφού άκουσε για τη φήμη του Αγίου Ευθυμίου, που ασκήτευε τότε στη γειτονική έρημο του Ρουβά, πήγε κοντά του για λίγο καιρό και τον συμβουλεύτηκε. Πολύ ωφελημένος από την πείρα και τις συμβουλές του γίγαντα αυτού της Ορθοδοξίας, φτάνει στη γειτονική έρημο του Ιορδάνη, όπου αποφασίζει να εγκατασταθεί μόνιμα και να περάσει με αυστηρή άσκηση τον υπόλοιπο χρόνο του επίγειου βίου του.

Μετά την εγκατάσταση του στην περιοχή του Ιορδάνη ο Όσιος συνέχισε τους σκληρούς ασκητικούς αγώνες του. Ο αγώνας του ήταν πολύ δύσκολος και κουραστικός, γιατί γινόταν εναντίον του σατανά, που μισεί πολύ τους ανθρώπους και θέλει την καταστροφή τους, οδηγώντας τους μακριά από το Θεό, στην αιώνια κόλαση. Εκτός των άλλων δυσκολιών εδώ είχε να αντιμετωπίσει και τον αφόρητο καύσωνα, γιατί η περιοχή είναι έρημος και βρίσκεται σχεδόν τετρακόσια μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου Θάλασσας.

Τέτοιους σκληρούς αγώνες έκανε ο Άγιος σ’ αυτή την έρημη περιοχή. Η Θεία Χάρη όμως τον δυνάμωνε και με ακαταμάχητα όπλα τη βαθιά πίστη, την επιμονή και υπομονή έφτασε στην τελική νίκη. Έτσι μετά το θάνατο του η Εκκλησία μας τον ανακήρυξε άγιο. Είναι γνωστός σαν ο Όσιος Γεράσιμος ο Ιορδανίτης και τον γιορτάζουμε στις τέσσερις Μαρτίου.

Όσιοι λέγονται οι άγιοι που πεθαίνουν ειρηνικά, είτε στα γεράματα τους, είτε από κάποια αρρώστια. Οι άγιοι που θανατώνονται βίαια και υποφέρουν πολλά βάσανα, γιατί δεν αρνούνται το Χριστό, λέγονται μάρτυρες.

Τώρα ο Άγιος ζει μέσα στην αγαπημένη του έρημο. Αγωνίζεται αδιάκοπα για ν’ αποκτήσει μεγαλύτερες αρετές. Δεν ήθελε να μένει στάσιμος, αλλά ήθελε κάθε μέρα να ξεπερνά τον εαυτό του στους κόπους και τους μόχθους της ασκητικής ζωής. Ποτέ του δεν κοίταζε πίσω αλλά μπροστά. Οπλισμένος με τα ανίκητα όπλα της αρετής και δυναμωμένος με τη Θεία Χάρη, νικά τους δαίμονες και τους αναγκάζει να τραπούν σε άτακτη φυγή. Γίνεται ένας καθηγητής της ερήμου. Η φωνή του τραβάει σαν μαγνήτης κοντά του πολλούς μοναχούς και ασκητές, από διάφορα μέρη, που ήθελαν να τον έχουν οδηγό για τη σωτηρία της ψυχής τους. Ανάμεσα σ’ αυτούς που ήθελαν να γίνουν μαθητές του ήταν και ορισμένοι ξακουστοί μοναχοί και μεγάλοι ασκητές της ερήμου.

Βλέποντας ο Όσιος τόσους ασκητές να τον περιτριγυρίζουν, όπως οι μέλισσες κυκλώνουν την κηρήθρα, αποφασίζει να ιδρύσει κοινόβιο μοναστήρι και λαύρα ένα περίπου μίλι μακριά από τον Ιορδάνη ποταμό.

Η λαύρα αποτελείται από σπηλιές, σε καθεμιά από τις οποίες μένει μόνος του ένας μοναχός. Στη λαύρα έμεναν οι μεγαλύτεροι μοναχοί κι αυτοί που είχαν πείρα στη μοναχική ζωή. Στο κοινόβιο ζούσαν οι νεότεροι και οι αρχάριοι.

Επειδή ο θεοφόρος Γεράσιμος είχε φήμη σπουδαίου ασκητή, η λαύρα του γέμισε γρήγορα με μοναχούς, που ζούσαν σκορπισμένοι στην περιοχή της Ιεριχώς και στις όχθες του ποταμού Ιορδάνη. Έτσι δίκαια ο Άγιος ονομάστηκε Ιορδανίτης, γιατί ήταν ο πρώτος που κατοίκησε συστηματικά σ’ αυτήν την έρημο και συγκέντρωσε εδώ μοναχούς.

Το κοινόβιο μοναστήρι βρισκόταν στη μέση της λαύρας. Όσοι από τους μοναχούς του κοινοβίου τηρούσαν τους κανόνες που έβαζε ο Άγιος και έκαναν ασκητική ζωή, μετά από μακροχρόνιους αγώνες, μπορούσαν να εγκατασταθούν σε ξεχωριστά κελιά, στη λαύρα.

Ο Άγιος Γεράσιμος είναι ο πρώτος ιδρυτής του κοινοβιακού και του αναχωρητικού βίου. Αναχωρητές λέγονταν οι μοναχοί που ζούσαν στη λαύρα.

Οι κανόνες που έβαλε ο Άγιος στους Αναχωρητές

Ο Όσιος μας αγαπούσε πολύ τη ζωή των αναχωρητών. Γι’ αυτό περνούσε μέρος της μοναχικής του ζωής στην έρημο. Κατοικούσε κοντά στους μαθητές του ή μαζί με άλλους μεγάλους και ξακουστούς δασκάλους της ερήμου, όπως τον Άγιο Ευθύμιο, το Θεόκτιστο, τον Άγιο Κυριάκο τον Αναχωρητή και άλλους.

Οι μοναχοί που ζούσαν στη λαύρα λέγονταν αναχωρητές γιατί έφευγαν (αναχωρούσαν) από το κοινόβιο και ζούσαν μόνοι στις σπηλιές της ερήμου. Αργότερα πολλοί μοναχοί από όλα σχεδόν τα μοναστήρια έφευγαν στην έρημο, στην αρχή της μεγάλης Σαρακοστής και γύριζαν το Σάββατο του Λαζάρου.

Ένας απ’ αυτούς ήταν και ο Άγιος Ζωσιμάς που εξομολόγησε, κοινώνησε και έθαψε, με τη βοήθεια ενός λιονταριού, την Οσία Μαρία την Αιγύπτια. Αυτή έζησε 47 χρόνια στην έρημο του Ιορδάνη, κοντά στο μοναστήρι του Άγιου Γερασίμου. Μάλιστα κοντά στο μοναστήρι σώζεται μια σπηλιά απόκρημνη, όπου η παράδοση λέει ότι κατοικούσε η Αγία για αρκετό καιρό.

Στους μοναχούς που ζούσαν στη λαύρα ο Άγιος έδωσε εντολή να ζουν σύμφωνα με τους πιο κάτω αυστηρούς κανόνες:

Τις πέντε μέρες της βδομάδας ο καθένας να ησυχάζει στο κελί του. Να τρώει μόνο ψωμί και φοινίκια και να πίνει νερό. Το Σάββατο και την Κυριακή να πηγαίνουν στο ναό του μοναστηριού, να ψάλλουν, να εξομολογούνται, να συμμετέχουν στη Θεία Λειτουργία και Θεία Κοινωνία και μετά να τρώνε στο Κοινόβιο μαγειρεμένο φαγητό και να πίνουν και λίγο κρασί.

Πρόσταξε στα κελιά τους να μην έχουν τίποτε άλλο, εκτός από τα αναγκαία, να μην ανάβουν λυχνάρι ή φωτιά και να μην τρώνε μαγειρεμένο φαγητό. Απέφευγαν επίσης τη γαστριμαργία και τα πάθη της ψυχής, όπως τη λύπη, την οργή, τη δειλία και τη λήθη.

Καθένας ήταν υπόχρεος να συνεισφέρει στο Κοινόβιο από το εργόχειρο του, κάθε Σάββατο, που θα ερχόταν σ’ αυτό. Το δειλινό της Κυριακής, αφού θα έπαιρνε το εφόδιό του για όλη την εβδομάδα, δηλαδή ψωμί, καρπούς φοινικιάς, νερό και κλαδιά, αναχωρούσε για το κελί του.

Δεν είχαν άλλη ενδυμασία, εκτός από εκείνη που φορούσαν. Ως στρώμα είχαν ψαθί ή κάποιο ελαφρό σκέπασμα. Είχαν ένα πήλινο αγγείο για νερό, για να πίνουν και για να διατηρούν φρέσκα τα κλαδιά που θα έπλεκαν. Όταν έβγαιναν από τα κελιά τους έπρεπε να τα αφήνουν ανοικτά, ώστε όποιος ήθελε να μπορεί να μπαίνει σ’ αυτά και να παίρνει ό,τι χρειάζεται. Όλα τα πράγματα ήταν κοινά.

Ορισμένοι κάτοικοι της Ιεριχώς, που βρίσκεται κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου, λυπούνταν τους ασκητές και τους πήγαιναν κάθε Σάββατο και Κυριακή λιτά φαγητά και τρόφιμα. Αυτοί όμως δεν τα δέχονταν και για να τους αποφύγουν έφευγαν μακριά.

Ο ίδιος ο Άγιος τηρούσε όλους αυτούς τους κανόνες και όλες τις μέρες της Αγίας Σαρακοστής δεν έτρωγε τίποτε, εκτός από τη Θεία Κοινωνία, που έπαιρνε την Κυριακή.

Αφού έζησε μ’ αυτό τον τρόπο ο Άγιος Γεράσιμος ο Αναχωρητής, δίκαια έγινε πρότυπο αρετής και σωτηρίας. Ήταν ένας μεγάλος καθηγητής της ερήμου, όπως τον Άγιο Αντώνιο, τον Άγιο Σάββα τον Αγιασμένο, το Μεγάλο Ευθύμιο, τον Άγιο Θεοδόσιο τον Κοινοβιάρχη και άλλους.

Φρόντιζε περισσότερο για την πνευματική εργασία, αλλά δεν παραμελούσε τελείως και την πρακτική. Ο Θεός του έδωσε μεγάλη χάρη. Τέτοια χάρη είχε όπως ο Αδάμ, πριν από την παρακοή.

Ο Άγιος Γεράσιμος και το Λιοντάρι

Σε τέτοια πνευματικά ύψη είχε φτάσει ο Άγιος Γεράσιμος, ώστε και αυτά τα άγρια θηρία ακόμη τον σέβονταν, του υπάκουαν και τον υπηρετούσαν. Η μεγάλη χάρη που του είχε δώσει ο Θεός φαίνεται και από την ιστορία του Αγίου με το λιοντάρι.

Ο Άγιος εικονίζεται πάντοτε με ένα λιοντάρι. Γιατί άραγε; Αυτό το άγριο λιοντάρι έζησε κοντά στον Όσιο Γεράσιμο και τον υπηρετούσε με θαυμαστό τρόπο, όσο καιρό ζούσε. Αλλά και όταν κοιμήθηκε ο Άγιος τον ακολούθησε με παράδοξο τρόπο, αφού πέθανε πάνω στον τάφο του από υπερβολική λύπη.

Κάποια μέρα, ενώ ο Άγιος περπατούσε στην όχθη του ποταμού Ιορδάνη, συναντήθηκε με ένα λιοντάρι. Μόλις το θηρίο τον αντίκρισε, άρχισε να βρυχάται με παρακλητικό τρόπο και να ανασηκώνει με δυσκολία το ένα του πόδι.

Τι είχε συμβεί;

Ένα μυτερό κομμάτι καλαμιού του είχε μπηχθεί στο πόδι με αποτέλεσμα αυτό να πρησθεί, να γεμίσει πύο και να μην μπορεί να περπατήσει από τους πόνους.

Όταν ο γέροντας είδε τη δύσκολη θέση στην οποία βρισκόταν το λιοντάρι, το λυπήθηκε. Αφού το πλησίασε, κάθισε σε μια πέτρα, πήρε το πόδι του λιονταριού και το εξέτασε προσεκτικά. Το έσχισε με ένα σουγιά, έβγαλε το καλάμι με πολλά υγρά και πύο και καθάρισε καλά την πληγή. Μετά την έδεσε καλά με ένα πανί και έδιωξε το λιοντάρι. Αυτό όμως δεν έφευγε. Αφού θεραπεύτηκε, έμεινε κοντά στον Άγιο, δεν τον άφησε ποτέ πια, ημέρεψε σαν πρόβατο και τον ακολουθούσε σαν γνήσιος μαθητής του. Ο γέροντας θαύμαζε τη μεγάλη ευγνωμοσύνη του θηρίου, που πολύ σπάνια τη συναντάς στους ανθρώπους.

Από τότε ο γέροντας έτρεφε το λιοντάρι, δίνοντας του ψωμί και βρεγμένα όσπρια. Στη Λαύρα, δηλαδή στις σπηλιές, υπήρχε ένα γαϊδούρι που έφερνε νερό από τον ποταμό Ιορδάνη για τις ανάγκες των ασκητών. Ο Άγιος ανέθεσε τη φύλαξη αυτού του ζώου στο λιοντάρι. Ήταν υπεύθυνο να το βόσκει κοντά στον ποταμό και να το προσέχει κατά τη διαδρομή του. Ο γέροντας εμπιστεύθηκε στο θηρίο το γαϊδούρι, όπως σε μικρό βοσκό ένα πρόβατο. Το λιοντάρι έκανε αυτή την υπηρεσία για αρκετό χρονικό διάστημα. Άλλοτε ακολουθούσε το γαϊδούρι, περιτριγυρίζοντας το προστατευτικά σαν σκύλος, άλλοτε καθόταν κοντά του ή πρόσεχε τους γύρω δρόμους, όταν εκείνο έβοσκε. Όσοι το έβλεπαν απορούσαν, σταυροκοπιόνταν και θαύμαζαν για το παράξενο αυτό θέαμα.

Κάποτε το λιοντάρι και το γαϊδούρι χώρισαν για λίγη ώρα. Αυτό έγινε είτε γιατί το λιοντάρι αποκοιμήθηκε είτε διότι απομακρύνθηκε για λίγο, για να βρει τροφή. Κάποιοι Άραβες έμποροι καμηλιέρηδες που περνούσαν από εκεί βρήκαν το γαϊδούρι μονάχο του και το έκλεψαν. Όταν το λιοντάρι αναζήτησε παντού το “φίλο του” και δεν τον βρήκε, γύρισε στη Λαύρα σκυθρωπό και λυπημένο.

Ο Όσιος, μόλις είδε το λιοντάρι μόνο του και σ’ αυτή την κατάσταση, υποψιάστηκε ότι θα έφαγε το γαϊδούρι και με ύφος γεμάτο σοβαρότητα του είπε:

Τι συμβαίνει λιοντάρι; Έφαγες το γαϊδούρι; Φαίνεται λοιπόν ότι ξαναγύρισες στην προηγούμενη σου φύση, αν και δοκίμασες να μεταμορφωθείς σε πρόβατο και ν’ αποκτήσεις την ιδιότητα τον σκύλου. Αλλά η φύση νίκησε. Θυμήθηκες την προηγούμενη υπερηφάνεια και τη βασιλική σου κυριαρχία πάνω στα άλλα ζώα, εσύ ο φονιάς και πεθύμησες πάλι να είσαι αρχηγός. Αλλά εγώ θα σε ταπεινώσω και θα γκρεμίσω τον εγωισμό σου. Να είσαι λοιπόν, όχι λιοντάρι, όπως πεθύμησες, αλλά γάιδαρος κουβαλητής”.

Πραγματικά το λιοντάρι γίνεται τώρα γαϊδούρι. Ο Όσιος το διατάζει με απλότητα να αναλάβει την υπηρεσία του γαϊδάρου. Φορτωμένο τις στάμνες να μεταφέρει το νερό στους μοναχούς από τον ποταμό. Υποτάσσεται στον Άγιο και εκτελεί την εργασία του γαϊδάρου, όπως ακριβώς και προηγουμένως συμπεριφερόταν πρώτα σαν αρνί και μετά σαν έμπιστος σκύλος.

Από τότε που κλέψανε το γαϊδουράκι πέρασε αρκετός καιρός. Το λιοντάρι εκτελούσε τη νέα του υπηρεσία ευχάριστα, ακούραστα και πρόθυμα.

Μερικοί αναφέρουν και το παρακάτω περιστατικό: Κάποτε ένας στρατιωτικός πήγε να δει το γέροντα. Είδε το λιοντάρι να μεταφέρει νερό και έμεινε έκπληκτος από το παράξενο αυτό θαύμα. Τότε έδωσε στον Άγιο τρία χρυσά νομίσματα – τόση ήταν τότε η τιμή ενός γαϊδάρου – και απάλλαξε το λιοντάρι από τη δύσκολη δουλειά.

Μια μέρα οι Άραβες έμποροι, που είχαν κλέψει το γαϊδούρι, περνούσαν και πάλι από τον ίδιο δρόμο, κοντά στην όχθη του Ιορδάνη, έχοντας μαζί τους και το κλεμμένο ζώο. Το λιοντάρι βρισκόταν την ώρα εκείνη σ’ αυτό το ίδιο μέρος, για να μεταφέρει νερό. Είδε το γαϊδουράκι, το αναγνώρισε και αφήνοντας την ιδιότητα του γαϊδάρου, παρουσιάζεται σαν λιοντάρι και αρχίζει να βρυχάται και να στρέφεται εναντίον των εμπόρων. Αυτοί φοβήθηκαν και το έβαλαν στα πόδια, αφήνοντας μόνα τους τα ζώα.

Το λιοντάρι έπιασε με τα δόντια του το σχοινί και τράβηξε μαζί με το γαϊδουράκι και όλες τις καμήλες κατά το μοναστήρι. Όταν έφτασαν στο μοναστήρι το λιοντάρι οδήγησε όλα τα ζώα έξω από το κελί του Οσίου, γεμάτο χαρά. Ήταν πολύ χαρούμενο, έκανε διάφορα πηδήματα και κινήσεις και φαινόταν σαν ένας γενναίος στρατιώτης που έρχεται από τον πόλεμο φορτωμένος με λάφυρα.

Όταν ο γέροντας είδε το πρωτοφανές αυτό θέαμα, χαμογέλασε, κατάλαβε ότι άδικα κατηγόρησε το λιοντάρι, το απάλλαξε από τη δύσκολη δουλειά του και του έδωσε και όνομα. Το ονόμασε λοιπόν Ιορδάνη. Αυτό είναι ένα άλλο σημάδι της μεγάλης χάρης που πήρε από το Θεό ο Άγιός μας. Έδινε ονόματα στα άγρια θηρία και στα άλλα ζώα, συνομιλούσε μαζί τους, ήταν ήμερα μαζί του και του υπάκουαν, όπως στον Αδάμ, πριν από το προπατορικό αμάρτημα.

Μερικοί αναφέρουν ότι ο Άγιος ελευθέρωσε τελείως το λιοντάρι και αυτό έκλινε το κεφάλι, αποχαιρέτισε τον Άγιο και χάθηκε στην απέραντη έρημο. Όμως μια φορά τη βδομάδα ερχόταν στη Λαύρα και τον προσκυνούσε. Άλλοι λένε ότι ο Ιορδάνης έμεινε με το Γέροντα πέντε χρόνια και άλλοι ότι δεν τον αποχωρίστηκε ποτέ. Άλλοι πάλι αναφέρουν ότι γύριζε μέσα και έξω από τη Λαύρα για άλλα τρία χρόνια, μέχρι που κοιμήθηκε ο Άγιος.

Στο μεταξύ, οι έμποροι, αφού ξεφοβήθηκαν και θαύμασαν, βλέποντας το λιοντάρι να τραβάει το γαϊδούρι από το σχοινί, ακολούθησαν από μακριά το θηρίο με τη συνοδεία του. Έφτασαν και αυτοί στη Λαύρα και παρακολούθησαν όσα έγιναν. Ένιωσαν μεγάλη ντροπή για την κακή τους πράξη, γονάτισαν και έπεσαν μπρούμυτα στα πόδια του Αγίου και τον παρακάλεσαν να τους συγχωρέσει. Ζήτησαν την ευχή και την ευλογία του και του πρόσφεραν πολλά δώρα, μερικά από τα οποία είχαν μεγάλη αξία.

Ο Άγιος δέχτηκε μερικά από τα δώρα των εμπόρων, τους έδωσε χρήσιμες συμβουλές και ορισμένα δώρα από το μοναστήρι. Τους ευχήθηκε και τους έστειλε στα σπίτια τους, μαζί με τις καμήλες και τα εμπορεύματα τους. Εκείνοι έφυγαν, ευχαριστώντας τον Άγιο. Από τότε έρχονταν συχνά στο μοναστήρι και έφερναν μαζί τους πολλά δώρα.

Όταν ο Άγιος κοιμήθηκε ο Ιορδάνης έτυχε να μην είναι στη Λαύρα. Μετά από λίγες μέρες ήρθε και ζητούσε να βρει το γέροντα και να τον προσκυνήσει. Μάταια όμως. Ο μεγάλος ευεργέτης του δε φαινόταν πουθενά.

Μόλις ο Άγιος Σαββάτιος, ο μαθητής του Αγίου Γερασίμου, είδε το λιοντάρι να ψάχνει του είπε:
- Ιορδάνη, ο γέροντας μας, μας άφησε ορφανούς και έφυγε και πήγε στους ουρανούς, κοντά στον Κύριο. Αλλά πάρε τροφή και φάγε.

Το λιοντάρι όμως δεν ήθελε να φάει. Εξακολουθούσε να κοιτάζει ανήσυχα εδώ κι εκεί. Ήθελε να δει τον Άγιο και βρυχόταν δυνατά, χωρίς να σιωπά ούτε για μια στιγμή. Μάταια ο Άγιος Σαββάτιος και οι άλλοι μοναχοί το χάιδευαν στη ράχη και του έλεγαν να φάει και να ησυχάσει. Όσο προσπαθούσαν να τον παρηγορήσουν με λόγια, τόσο δυνατότερα φώναζε. Οι μοναχοί συγκινήθηκαν και δάκρυσαν, βλέποντας τη μεγάλη λύπη που ένιωθε το λιοντάρι, επειδή δεν έβλεπε τον Άγιο Γέροντα.

Ο Άγιος Σαββάτιος με νοήματα προσπαθούσε να του δώσει να καταλάβει ότι ο Άγιος πέθανε. Αυτό όμως συνέχιζε να βρυχάται λυπημένο και αγανακτισμένο.

Στο τέλος ο γέροντας του είπε:
- Έλα μαζί μου και Θα δεις τον τάφο του.

Αφού τα είπε αυτά άρχισε να προχωρεί και ο Ιορδάνης τον ακολουθούσε. Όταν έφτασαν και οι δυο στον τάφο του Αγίου σταμάτησαν.

Ο Άγιος Σαββάτιος τότε είπε:
- Εδώ είναι θαμμένος, Ιορδάνη, ο γέροντας Γεράσιμος.

Στάθηκε ο Άγιος Σαββάτιος κοντά στον τάφο του Αγίου Γερασίμου, δάκρυσε και έβαλε μετάνοια.

Όταν τον είδε το λιοντάρι, έκαμε και αυτό μετάνοια. Μετά έπεσε πάνω στον τάφο του Αγίου, κτυπούσε το κεφάλι του και βρυχήθηκε δυνατά.
Από τον πολύ πόνο που ένιωσε, επειδή έχασε τον Άγιο, ψόφησε αμέσως. Τόσο πολύ αγαπούσε τον Άγιο Γεράσιμο.

Αυτό το θαυμαστό γεγονός έγινε όχι γιατί το λιοντάρι είχε λογική ψυχή. Έγινε γιατί ο Θεός ήθελε να δοξάσει το μεγάλο αυτόν Άγιο και μετά το θάνατο του.

Βίος Οσίου Γεράσιμου του Ιορδανίτη

Ο Όσιος Γεράσιμος ο Ιορδανίτης εορτάζει στις 4 Μαρτίου

Όσιος Γεράσιμος υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους αναχωρητές και διέλαμψε στην Παλαιστίνη κατά τον 5ο αιώνα. Γεννήθηκε στη Λυκία, άγνωστο ακριβώς ποιο έτος. Πολύ 
νέος οδήγησε τα βήματα του σε μοναστήρι της περιοχής, όπου διδάχτηκε τα εγκύκλια γράμματα. Ενώ εκεί εκάρη μοναχός δεν εγκαταβίωσε, αλλά επέλεξε τον αναχωρητικό τρόπο ζωής, ασκούμενος σε έρημο τόπο, κοντά στο μοναστήρι, για πολλά χρόνια.

Το έτος 451 πραγματοποίησε προσκυνηματική επίσκεψη στους Άγιους Τόπους. Για μικρό διάστημα έμεινε στην περιοχή της Νεκράς Θαλάσσης ασκούμενος στην προσευχή και τη 
νηστεία, αλλά το 455 πήγε στην έρημο του Ιορδάνη. Και στο σημείο όπου στάθμευσε ο Ιωσήφ για να ξεκουραστεί ο ίδιος με την Υπεραγία Θεοτόκο και το βρέφος Ιησού, ενώ τους 
οδηγούσε στην Αίγυπτο για να αποφύγει τη μανία του Ηρώδη, σύμφωνα με μεσαιωνική παράδοση έκτισε Μονή ο όσιος Γεράσιμος, ο επικαλούμενος Ιορδανίτης. Βρίσκεται στη 
νοτιοανατολική κοιλάδα της Ιεριχώ.

Ο έμπειρος ήδη στη μοναστική ζωή όσιος ιδρυτής εφάρμοσε στη Λαύρα του πρωτότυπο σύστημα, συνδυάζοντας για μεν τους αρχάριους την κοινοβιακή, για δε τους 
προχωρημένους πνευματικά την αναχωρητική ζωή. Προς το σκοπό αυτό στο μέσον της Λαύρας του υπήρχαν κελιά για τους πρώτους που ζούσαν από κοινού, αλλά γύρω από 
αυτήν άλλα κελιά όπου έμεναν οι ερημίτες η «τέλειοι» και απείχαν αρκετά μεταξύ τους, ώστε να μην αλλοιώνεται το γνήσιο πνεύμα της ερημικής και ήσυχης ζωής. Οι «τέλειοι», από Δευτέρα ως Παρασκευή, ζούσαν εντελώς μόνοι, σε άκρα απομόνωση και προσευχή. Το Σάββατο όμως και την Κυριακή συγκεντρώνονταν όλοι στο κοινόβιο του άγιου Γερασίμου, 
ώστε να συμμετάσχουν στον Εσπερινό του Σαββάτου και τη θεία Λειτουργία της Κυριακής, να εξομολογηθούν στον ηγούμενο και να ακούσουν τις πνευματικές συμβουλές και 
κατευθύνσεις του. Αφού δε εφοδιάζονταν με ψωμί, νερό και φύλλα φοινίκης (έπλεκαν όλοι τους καλάθια)
επέστρεφαν στο σημείο της ασκήσεως τους.

Ας σημειωθεί εδώ, για να φανεί το μέγεθος και η δυσκολία της ασκήσεως αυτής, ότι δεν έτρωγαν μαγειρεμένη τροφή παρά μόνον το Σάββατο και την Κυριακή, διότι τις άλλες ήμερες της εβδομάδος δεν άναβαν στις καλύβες τους ούτε φωτιά, ούτε λύχνο «ἀλλ' ἤσαν ἀκτήμονες καί ταπεινόφρονες καί τῶν παθῶν καί τῆς σαρκός αὐτοκράτορες». Και πώς ήταν 
δυνατό να συμβεί διαφορετικά, όταν ο πνευματικός και Γέροντας τους όσιος Γεράσιμος παρέμεινε «άσιτος» (χωρίς τροφή) στη διάρκεια της Τεσσαρακοστής, αρκούμενος «τη, 
μεταλήψει και μόνη των θείων μυστηρίων»; Αυτός όμως ο τόσον αυστηρός νηστευτής και ασκητής, ο «εραστής των υπερκοσμίων», ήταν ταυτόχρονα και «ταμιείον φιλανθρωπίας».

Τα αγιολογικά κείμενα συνδέουν τον όσιο Γεράσιμο με την ψυχωφελή διήγηση εξημερώσεως ενός λιονταριού, θέλοντας να δείξουν ότι με την άκρα αρετή του «ἐγένετο ὡς ἄλλος Ἀδάμ, δυνάμενος, ὡς ὁ πρωτόπλαστος, νά δαμάση ὄχι μόνον τόν ἑαυτόν τοῦ ἀλλά καί τά ἄγρια θηρία». Και βέβαια αυτό έγινε, όχι «ὡς ψυχήν λογικήν ἔχοντος τοῦ λέοντος, ἀλλ' ὡς τοῦ Θεοῦ θέλοντος τούς δοξάζοντας αὐτόν δοξᾶσαι... καί δεῖξαι ἠμίν ποίαν ὑποταγήν εἶχον τά θηρία πρός τόν Ἀδάμ, πρίν αὐτόν παρακοῦσαι τῆς ἐντολῆς καί τῆς ἐν παραδείσω τρυφῆς ἐκπεσεῖν».

Η αφήγηση αυτή, που περιέλαβε ο Ιωάννης Μόσχος στο «Λειμωνάριον», έχει ως έξης (σε απόδοση μας στη νεοελληνική):
Ένα περίπου μίλι μακριά από τον άγιο ποταμό Ιορδάνη υπάρχει η Λαύρα (Μονή) η λεγόμενη του Aγίου Aββά Γερασίμου. Κάποτε που πήγαμε εκεί, οι πατέρες που εγκαταβίωναν 
και αυτήν μας διηγήθηκαν τα έξης για τον άγιο τούτο: Μια μέρα καθώς περπατούσε ο όσιος Γεράσιμος κοντά στην όχθη του Ιορδάνη, συναντήθηκε με ένα λιοντάρι που ούρλιαξε 
πάρα πολύ εξαιτίας του ποδιού του. Διότι ένα κομμάτι από καλάμι είχε μπει στο πόδι του, με αποτέλεσμα αυτό να πρηστεί και να γεμίσει πύον. Μόλις λοιπόν είδε το λιοντάρι τον 
Γέροντα, τον πλησίασε και του έδειχνε το πληγωμένο πόδι του εξαιτίας του καλαμιού, κλαίγοντας κατά κάποιο τρόπο και περιμένοντας να λάβει απ’ αυτόν τη θεραπεία του. Καθώς ο Γέροντας είδε το λιοντάρι να βρίσκεται σε τέτοια ανάγκη, αφού κάθισε, πήρε το πόδι του, χάραξε το σημείο εκείνο, έβγαλε το καλάμι και πολύ πύον, καθάρισε πολύ καλά το τραύμα κι αφού το έδεσε με κάποιο πανί, άφησε το λιοντάρι να φύγει. Το λιοντάρι όμως αφού θεραπεύτηκε, δεν εγκατέλειψε τον Γέροντα, αλλά σαν γνήσιος μαθητής τον ακολουθούσε όπου κι αν πήγαινε, αυτός δε θαύμαζε για την τόσο μεγάλη ευγνωμοσύνη του θηρίου. Από τότε λοιπόν ο Γέροντας έτρεφε το λιοντάρι, δίνοντας του ψωμί και βρεγμένα όσπρια.

Η Λαύρα είχε έναν γάιδαρο για να καβαλάει νερό προς εξυπηρέτηση των μοναχών, διότι έπαιρναν νερό από τον άγιο Ιορδάνη. Από τη Λαύρα ο ποταμός απέχει ένα μίλι. Συνήθιζαν 
λοιπόν οι πατέρες να αναθέτουν στο λιοντάρι την ευθύνη για να βόσκει τον γάιδαρο στην όχθη του Ιορδάνη. Κάποτε όμως ενώ το λιοντάρι έβοσκε το γάιδαρο, αυτός 
απομακρύνθηκε κάπως, ξαφνικά, καμηλιέρηδες που έρχονταν από την Αραβία, βρήκαν τον γάιδαρο και τον πήραν μαζί τους.

Το λιοντάρι, επειδή έχασε τον γάιδαρο, γύρισε στη Λαύρα πολύ στενοχωρημένο και άκεφο. Ο Γέροντας Γεράσιμος νόμισε ότι το λιοντάρι έφαγε τον γάιδαρο, και του λέει- που είναι 
ο γάιδαρος; Το λιοντάρι στεκόταν σιωπηλό σαν άνθρωπος, με σκυμμένο το κεφάλι. Του λέει ο Γέροντας, το έφαγες; Ας είναι δοξασμένος ο Κύριος. Αυτό όμως που έκανε ο γάιδαρος,από εδώ και στο έξης θα το κάνεις εσύ. Από τότε λοιπόν το λιοντάρι, με εντολή του Γέροντος, φορτωνόταν τις τέσσερις στάμνες και κουβαλούσε νερό.

Κάποια μέρα επισκέφθηκε τον Γέροντα ένας στρατιώτης. Βλέποντας το λιοντάρι να κουβαλάει το νερό, όταν έμαθε το λόγο, το λυπήθηκε. Βγάζει λοιπόν τρία νομίσματα και τα δίνει στους μοναχούς για ν’ αγοράσουν γάιδαρο να τους μεταφέρει το νερό και για ν’ απαλλάξουν το λιοντάρι από αυτήν την υπηρεσία. Ύστερα από κάποιο διάστημα, ο καμηλιέρης που είχε κλέψει τον γάιδαρο, πήγαινε και πάλι να πουλήσει σιτάρι στην Ιερουσαλήμ, έχοντας μαζί τον και το υποζύγιο αυτό. Όταν πέρασε τον Ιορδάνη, κατά σύμπτωση συναντήθηκε με το λιοντάρι. Βλέποντας το, φοβήθηκε, άφησε τις καμήλες και έφυγε. Το λιοντάρι αναγνώρισε τον γάιδαρο, έτρεξε κοντά του, πήρε με το στόμα του, όπως συνηθίζεται, το καπίστρι και τον έσυρε μαζί Με τις τρεις καμήλες, ενώ ταυτόχρονα και χαιρόταν και φώναζε γιατί βρήκε τον γάιδαρο που είχε χάσει.

Έτσι παρουσιάστηκε μπροστά στον άγιο Γεράσιμο. Τότε κατάλαβε ότι είχε συκοφαντηθεί το λιοντάρι. Γι’ αυτό του έδωσε το όνομα Ιορδάνης. Το λιοντάρι έζησε μαζί με τον Γέροντα 
στη Λαύρα επί πέντε χρόνια κι ήταν πάντοτε αχώριστοι μεταξύ τους.

Όταν όμως απεδήμησε προς τον Κύριο ο Aββάς Γεράσιμος και οι πατέρες τον έθαψαν, κατ' οικονομίαν του Θεού το λιοντάρι δεν βρισκόταν στο μοναστήρι. Ύστερα από λίγο ήρθε 
το λιοντάρι και αναζητούσε τον Γέροντα. Τότε ο μαθητής του Γέροντα και ο Aββάς Σαββάτιος, βλέποντας το λιοντάρι, του λένε: Ιορδάνη, ο Γέροντας μας μάς άφησε ορφανούς και απεδήμησε προς τον Κύριο έλα όμως, φάε. Το λιοντάρι δεν ήθελε να φάει. Γύριζε τα μάτια του από ‘δώ και από ‘κει συνέχεια για να ‘δεί τον Γέροντα, και μη αντέχοντας την απουσία του εβρυχάτο δυνατά. Όταν ο Aββάς Σαββάτιος και οι άλλοι πατέρες είδαν την αντίδραση αυτή του λιονταριού, χαϊδεύοντας τη ράχη του, του έλεγαν αναχώρησε προς τον Κύριο ο Γέροντας και μας άφησε. Αλλά και μ’ αυτά δεν μπορούσαν να ηρεμήσουν το λιοντάρι ούτε από τους βρυχηθμούς ούτε από τον πόνο του. Και όσο αυτοί νόμιζαν ότι θα το ηρεμήσουν Με τα λόγια και θα το αλλάξουν, τόσο περισσότερο αυτό φώναζε και με δυνατότερες κραυγές αύξανε το θρήνο, δείχνοντας με τις φωνές και το πρόσωπο του και τα μάτια του τη λύπη που αισθανόταν μη βλέποντας τον Γέροντα.

Τότε του λέει ο Aββάς Σαββάτιος: Έλα μαζί μου, αφού δε μας πιστεύεις, θα σου δείξω το μέρος όπου είναι θαμμένος ο Γέροντας μας. Και αφού πήρε το λιοντάρι το οδήγησε στο 
σημείο που τον είχαν θάψει. Η απόσταση ήταν μισό μίλι από την εκκλησία. Και αφού στάθηκε ο Aββάς Σαββάτιος πάνω από τον τάφο του Γέροντα Γερασίμου, λέει στο λιοντάρι: 
Εδώ είναι ο Γέροντας μας. Και γονάτισε. Καθώς είδε πως ο Σαββάτιος έβαλε μετάνοια, το λιοντάρι χτυπώντας δυνατά το κεφάλι του στη γη και βγάζοντας δυνατές κραυγές, πέθανε 
πάνω στον τάφο του Γέροντα.

Αυτό έγινε, όχι επειδή το λιοντάρι είχε ψυχή λογική, αλλά διότι ο Θεός ήθελε να δοξάσει αυτούς που τον τιμούν όχι μόνον ενόσω ζουν, αλλά και μετά θάνατον. Και διότι ήθελε να 
δείξει τί είδους υποταγή είχαν στον Αδάμ τα θηρία προτού αυτός να παρακούσει στην εντολή του Δημιουργού του και χάσει έτσι τη χαρά του παραδείσου (Migne 87, Μερος Γ').
Το μακάριο και οσιακό τέλος του αγίου Γερασίμου επήλθε στις 5 Μαρτίου του έτους 475, όταν πατριάρχης Ιεροσολύμων ήταν ο Αναστάσιος Α' (458-478). Τον διαδέχθηκαν στην 
ηγουμενία και τη διοίκηση της Λαύρας οι συνασκητές του Στέφανος και Βασίλειος. Όταν το έτος 614 κατέλαβαν οι Πέρσες την Παλαιστίνη κατέστρεψαν και το μοναστήρι του αγίου 
Γερασίμου. Το 820 αναφέρεται ότι λειτουργούσε, αλλά το 1177 ήταν τελείως ερειπωμένο. Ο βυζαντινός αυτοκράτορας Μανουήλ Κομνηνός το επισκεύασε (12ος αιώνας).

Στα ερείπια του Ιστορικού αυτού μοναστηριού ανοικοδομήθηκε τον 19ο αιώνα η σημερινή λαμπρή Μονή, η οποία απέξω «φαίνεται σαν ρωμαϊκό φρούριο». Στη βορινή πλευρά 
υπάρχει τρίκλιτος ναός αφιερωμένος στον όσιο Ιδρυτή Γεράσιμο και στους άγιους Ευθύμιο, Ζωσιμά και την οσία Μαρία την Αιγυπτία. Τμήμα από μωσαϊκό δάπεδο του 6ου αιώνα 
σώζεται στο βόρειο κλίτος, ενώ στον 12ο αιώνα ανήκει ο υπόλοιπος εσωτερικός διάκοσμος. Υπάρχει επίσης και το παρεκκλήσιο το αφιερωμένο στην Άγια Οικογένεια.
Το όλο μοναστηριακό συγκρότημα εντυπωσιάζει και κατανύσσει τους πολυπληθείς προσκυνητές, έτσι όπως στέκεται αγέρωχο Με την ελληνική σημαία να κυματίζει μέσα στην έρημο 
του Ιορδάνη-Η μνήμη του οσίου Γερασίμου του Ιορδανίτη τιμάται από την Εκκλησία μας στις 4 Μαρτίου.
πηγη: xristianos.gr

 

Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΤΟΥ ΙΟΡΔΑΝΙΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ

 

Τετρακόσια χρόνια από την γέννηση του Κυρίου Ιησού Χριστού, γεννήθηκε στα Μύρα της Λυκίας ένας από τους σπουδαιότερους ασκητές της Ορθοδοξίας, ο Άγιος Γεράσιμος ο Ιορδανίτης (Εορτή 4 Μαρτίου).

Στην έρημο του Ιορδάνη όπου μετέβη ο Άγιος Γεράσιμος, έχοντας την πληρότητα της χάριτος, τον πλησίαζαν ζητώντας παρηγοριά μέχρι και τα άγρια ζώα. Έτσι, μια μέρα ένα λιοντάρι τον προσέγγισε βογκώντας από τον πόνο και δείχνοντάς του το πληγωμένο από ένα μεγάλο αγκάθι πόδι του. Ο άγιος το φρόντισε με καλοσύνη και μόλις έγιανε το λιοντάρι δεν έφυγε, μα έμεινε δίπλα του σαν υπάκουο οικόσιτο ζώο. Τον βοηθούσε στις καθημερινές εργασίες στο μοναστήρι του και έμεινε κοντά στον άγιο μέχρι την κοίμησή του.

Αφού έζησε ζωή αγγελική, ο Άγιος Γεράσιμος κοιμήθηκε σε βαθιά γεράματα, το 475 μ.Χ. Μετά τους σκληρούς αγώνες του και τη μεγάλη προσφορά του στο μοναχισμό είχε ένα ήσυχο, οσιακό τέλος, σε ηλικία περίπου εκατό χρονών. Ο άγιος κοιμήθηκε στις 4 Μαρτίου. Από τότε που ανακηρύχθηκε άγιος γιορτάζουμε τη μνήμη του αυτή τη μέρα και πανηγυρίζει το μοναστήρι του, που βρίσκεται στους Αγίους Τόπους, στην έρημο του ποταμού Ιορδάνη, κοντά στην Ιεριχώ.

 

Πολλοί δέχονται ότι ο Άγιος Γεράσιμος θάφτηκε μισό μίλι μακριά από το μοναστήρι του. Μέχρι σήμερα κανένας δεν ξέρει το ακριβές μέρος, όπου βρίσκεται το άγιο λείψανο του. Ίσως μ' αυτό τον τρόπο ο άγιος να αποφεύγει τις πολλές τιμές. Αυτό έκανε και όταν ήταν στη ζωή.

Τέλη Ιουνίου 2002, ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Γερασίμου, αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος, μετά από ανασκαφές, βρήκε έξω από το μοναστήρι τάφους με λείψανα. Εδώ θα ήταν το κοιμητήριο του μοναστηριού. Ίσως κάπου κοντά να βρίσκεται και το πολύτιμο λείψανο του μεγάλου αυτού αγίου.

ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΣΤΟΝ ΙΟΡΔΑΝΗ

 

Το μοναστήρι του Αββά Γερασίμου βρίσκεται στην έρημο του Ιορδάνη. Σε πολύ μικρή απόσταση βρίσκεται μισογκρεμισμένο το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου. Εκεί κοντά είναι το ακριβές σημείο του ποταμού Ιορδάνη, όπου βαπτίστηκε ο Χριστός. Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω από το μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου, είναι η Νεκρά Θάλασσα, στο μέρος που βρίσκονταν οι αρχαίες πόλεις Σόδομα και Γόμορρα. Είναι μία από τις παλαιότερες μονές της Παλαιστίνης και όλου του κόσμου, καθώς κτίσθηκε το 455 μ.Χ. από τον Αββά Γεράσιμο. Η απόστασή της είναι περίπου 1 μίλι από τον Ιορδάνη, κτισμένη σε μορφή λαύρας.

Το αριστερό κλίτος του ναού είναι αφιερωμένο στους Αγίους Ζωσιμά και Μαρία την Αιγυπτία, καθώς και αυτοί οι άγιοι έζησαν ασκητικά στην έρημο του Ιορδάνου. Η Οσία Μαρία έζησε μόνη 47 έτη στα βαθύτατα της ερήμου, ενώ αξιώθηκε από το Θεό να περπατήσει πάνω στον Ιορδάνη και έγινε υπόδειγμα μετανοίας. Άλλος μεγάλος άγιος, ο οποίος έζησε στην Ιερά Μονή, ως υποτακτικός του Αγίου Γερασίμου, είναι ο Άγιος Κυριακός.

Το μοναστήρι βρίσκεται τετρακόσια περίπου μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου Θάλασσας. Γι' αυτό εδώ η ζέστη είναι αφόρητη το καλοκαίρι και οι βροχές το χειμώνα ελάχιστες. Το μοναστήρι υψώνεται μεγαλόπρεπο. Είναι σήμερα μια όαση, που διακόπτει το μονότονο και άχαρο τοπίο της απέραντης ερήμου. Ο προσκυνητής ξεκουράζεται στους φιλόξενους χώρους του, ξεχνά την άμμο και τις πέτρες της ερήμου και φέρνει στο νου του τα ένδοξα χρόνια του μοναχισμού, του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.

 

Το μοναστήρι περιτριγυρίζεται από πανύψηλα τείχη και μεγάλη σιδερένια πόρτα. Μπαίνοντας στο μοναστήρι, στα αριστερά, βρίσκεται μικρή εκκλησία αφιερωμένη στη φυγή στην Αίγυπτο. Είναι η σπηλιά όπου, κατά την παράδοση, φιλοξενήθηκε η Παναγία με το Χριστό βρέφος και τον Άγιο Ιωσήφ, όταν έφευγαν στην Αίγυπτο.

Ο χώρος γύρω από το μοναστήρι είναι μια όαση. Χάρη στις άοκνες προσπάθειες του ηγουμένου και τη βοήθεια των πιστών, η μονότονη και κατάξερη έρημος παραχωρεί τη θέση της στο πράσινο. Έτσι εδώ ξεκουράζεται και η ψυχή και το σώμα του ανθρώπου. Πριν δεκαπέντε χρόνια περίπου, έξω από το μοναστήρι υπήρχαν μόνο λίγες φοινικιές. Σήμερα όλος ο χώρος σφύζει από ζωή.

Το βόρειο μέρος, έξω από το μοναστήρι, είναι περιφραγμένο με ψηλό τοίχο. Εδώ υπάρχουν πολλές ελιές, φοινικιές και χαρουπιές. Κάτω από μια απ' αυτές κοιμάται ήσυχα τον ύπνο του δικαίου η μοναχή Χριστοδούλη, που έζησε τα τελευταία της χρόνια σ' ένα μικρό δωμάτιο. Κοιμήθηκε σε ηλικία 104 χρόνων. Η μοναχή αυτή αγαπούσε πολύ τα ζώα.

 

Στο νότιο μέρος του μοναστηριού υπάρχουν τρεις ξενώνες. Εδώ μπορούν να φιλοξενηθούν όσοι προσκυνητές θέλουν να παραμείνουν στον Άγιο Γεράσιμο για ορισμένες μέρες.

Xάρη στις άοκνες προσπάθειες του ηγουμένου του μοναστηριού π. Χρυσόστομου Ταβουλαρέα και την οικονομική βοήθεια προσκυνητών Ελλήνων και Κυπρίων, το μοναστήρι σήμερα ανοικοδομήθηκε πλήρως. Αναπαλαιώθηκαν όλα τα κτίρια, η εκκλησία και τα παρεκκλήσια όπως ήταν πριν από αιώνες.

Ο γέροντας Χρυσόστομος βρήκε νερό αν και η περιοχή είναι 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου και έκανε δάσος από φοινικιές. Είναι σήμερα μια όαση, που διακόπτει το μονότονο και άχαρο τοπίο της απέραντης ερήμου. Η φιλανθρωπία είναι σήμερα ο σκοπός του μοναστηριού. Χιλιάδες φτωχοί Παλαιστίνιοι τυγχάνουν της αγάπης της μονής σε τρόφιμα και χρήματα όταν υπάρχουν.

 

Τα τελευταία χρόνια άνοιξαν οι δρόμοι προς τους Αγίους Τόπους και πολλοί προσκυνητές βρίσκουν πραγματική ανάπαυση ψυχής και σώματος στην ουράνια αυτή όαση στην έρημο του Ιορδάνη, στην Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτη.

Επικοινωνία

Διεύθυνση Μεγάλου Ναού: Δανάης 1, Έγκωμη,
2408, Λευκωσία
Διεύθυνση Μικρού Ναού: Αγίου Νικολάου 1, Έγκωμη, 2408, Λευκωσία
Τηλέφωνο: 22355300
Fax: 22590969
Email: agiosnikolaosengomis

@gmail.com

Announcement

Church of Saint Nicolaos in Engomi is open daily from 8:30 am to 12:00 noon, from 5:00 to 8:00 pm and the hours of Liturgical services. For more information contact us on: agiosnikolaosengomis@gmail.com