Εξομολογήσεις

π. Μιχαήλ:

Για να κανονίσετε εξομολόγηση μπορείτε να τηλεφωνείτε καθημερινά μεταξύ των ωρών 10 π.μ. – 12 μεσημέρι (εκτός Σαββάτου και Κυριακής). Τηλεφώνο: 99426272 (Όλγα) 

 

π. Ιωάννης:

Κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης ή αποστολής μηνύματος SMS (τηλ. επικοινωνίας 99463030)

idryma-filon-i-m-ag-grigoriou-logo

Οι τρεις πειρασμοί

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΙ

 

Στοχοθεσία

 

Α. Να καταλάβουν τα παιδιά τι σημαίνει αντίσταση στο κακό και την αμαρτία για να μείνουμε πνευματικά ελεύθεροι. Είναι μεγάλη η αξία της λέξης ΟΧΙ όταν ο πειρασμός μας λέει να κάνουμε το κακό μέσα μας

Β. Ο Χριστός ήρθε στον κόσμο όχι για να εντυπωσιάζει με τα θαύματα, αλλά για να βοηθήσει τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι αξία στη ζωή έχει η Βασιλεία των Ουρανών, η αγάπη προς το Θεό και η ζωή της Εκκλησίας

Γ. Η εποχή μας σπρώχνει μικρούς και μεγάλους στην ευκολία να λένε σε όλα ΝΑΙ. Η Εκκλησία διδάσκει τον άνθρωπο να ελέγχει τον εαυτό του με τη βοήθεια της πίστης στο Χριστό και της άσκησης και να λέει ΟΧΙ εκεί που χρειάζεται

 

Αφόρμηση

 

            Ρωτάμε τα παιδιά αν κάποια φορά στη ζωή τους αισθάνθηκαν ότι έκαναν κάτι κακό, κι ενώ προβληματίζονταν αν θα έπρεπε να πούνε ΟΧΙ, κάποια φωνή μέσα τους τους έσπρωχνε να πούνε ΝΑΙ και τελικά έκαναν το κακό. Τους ανφέρουμε ότι αυτή η φωνή ήταν του διαβόλου και την ακούει κάθε άνθρωπος. Δεν είναι ο διάβολος μέσα στον άνθρωπο, αλλά προσπαθεί να του επιβάλλει το θέλημα του κακού. Ο διάβολος ήταν άγγελος, ο οποίος από εγωισμό και υπερηφάνεια ήθελε να γίνει ανώτερος από το Θεό, ενώ ήταν δημιούργημα του Θεού. Η πτώση του διαβόλου, η απομάκρυνσή του από το Θεό έχει γίνει πριν δημιουργηθεί ο άνθρωπος. Από τότε, ο διάβολος υπάρχει για να προκαλεί  κακό στον κόσμο και τον άνθρωπο. Δεν είναι όμως τόσο ισχυρός. Όπως φάνηκε από την αντίσταση του Χριστού, υπάρχουν τρόποι να του πούμε ΟΧΙ.

 

Διήγηση

 

            Όταν ο Χριστός βαφτίστηκε από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο στον Ιορδάνη, πήγε αμέσως μετά στην έρημο. Εκεί έμεινε για 40 ημέρες. Δεν έφαγε και δεν ήπιε τίποτα δείχνοντάς μας το παράδειγμα της νηστείας. Όταν τελείωσαν αυτές οι 40 ημέρες, τότε εμφανίστηκε ο διάβολος, και επειδή ο Ιησούς είχε πεινάσει, του είπε για να τον πειράξει: «Αν είσαι γιος του Θεού, πες σ’ αυτές τις πέτρες να γίνουν ψωμιά». Ο Ιησούς όμως του απάντησε: «Ο άνθρωπος, λέει η Αγία Γραφή, δε ζει μόνο με ψωμί, αλλά με κάθε λόγο που βγαίνει από το στόμα του Θεού».

Μετά ο διάβολος τον πήγε στα Ιεροσόλυμα και τον έστησε στο πιο ψηλό μέρος του βουνού απέναντι από την πόλη και του είπε: «Αν είσαι γιος του Θεού, πέσε κάτω και θα δώσει ο θεός εντολή στους αγγέλους του να σε σώσουν». Μα ο Χριστός του απάντησε: «Λέει αλλού η Γραφή: μην βάζεις σε δοκιμασία το Θεό, για να αποδείξει ότι είναι ισχυρός».

Πάλι ο διάβολος τον οδήγησε σ’  ένα ψηλό βουνό και του έδειξε όλα τα βασίλεια και τους θησαυρούς του κόσμου. Και μετά του είπε:  «Όλα αυτά θα σου τα δώσω, αν πέσεις και με προσκυνήσεις». Τότε ο Ιησούς του λέει ξεκάθαρα:  «Φύγε από μπροστά μου, Σατανά! Η Γραφή το λέει ξεκάθαρα. Μόνο τον Κύριο και Θεό σου θα λατρεύσεις».

Τότε ο διάβολος τον άφησε και έφυγε και ήρθαν οι άγγελοι του Θεού και τον υπηρετούσαν. Από τότε ο Χριστός άρχισε το λυτρωτικό έργο του.

            (Ματθ. 4, 1-11)

 

Ερωτήσεις

 

Α. Τι έκανε ο Χριστός στην έρημο πριν Τον πειράξει ο διάβολος;

Β.   Τι μας λέει η στάση του Χριστού απέναντι στους τρεις πειρασμούς;

Γ. Γιατί δυσκολευόμαστε να αντισταθούμε στο κακό και την αμαρτία;

Δ. Πώς μένουμε κοντά στο Χριστό και δεν νικόμαστε από τους πειρασμούς;
Ε.  Ποιο είναι το πραγματικό νόημα της ελευθερίας;

 

Σχόλια

 

έρημο: η έρημος σημαίνει τον τόπο της ησυχίας, της άσκησης και της ηρεμίας. Στην έρημο ο άνθρωπος ακούει τον εαυτό του γιατί δεν έχει τη φασαρία και τον θόρυβο της πόλης, ούτε τις πολλές ασχολίες που ζει στον κόσμο συνεπάγεται. Η ζωή στην έρημο ονομάζεται άσκηση.

δεν έφαγε και δεν ήπιε: ο Χριστός νήστεψε εντελώς. Πριν ξεκινήσει το λυτρωτικό Του έργο, δηλαδή να κηρύξει το μήνυμα της Βασιλείας του Θεού στον κόσμο, να πάθει και να αναστηθεί, ο Χριστός προετοιμάζεται με νηστεία και προσευχή. Μας δείχνει τον τρόπο αντιμετώπισης του κακού και του πειρασμού, όπως επίσης και τι χρειάζεται κανείς για να δώσει το μήνυμα του Ευαγγελίου.

διάβολος: ο διάβολος δεν πιστεύει ότι ο Χριστός είναι ο Υιός του Θεού. Νομίζει ότι είναι κάποιος προφήτης, απεσταλμένος του Θεού, που επειδή είναι άνθρωπος, θα μπορέσει ο διάβολος να Τον υποτάξει.

πέτρες να γίνουν ψωμί: αν ο Χριστός έκανε αυτό το θαύμα, τότε θα έδινε στο φαγητό μεγαλύτερη αξία από αυτή που έχει. Για τον άνθρωπο του Θεού το φαγητό είναι για να συντηρείται ο άνθρωπος και όχι το κέντρο της ζωής μας. Αξία έχει το να ακούει και να ζει το Ευαγγέλιο.

πέσε κάτω: αν ο Χριστός έκανε το θαύμα αυτό, τότε θα έδειχνε ότι κυριαρχούνταν από τον εγωισμό και την αίσθηση της δύναμης. Ο άνθρωπος του Θεούζει την ταπείνωση και την διακονία, την προσφορά δηλαδή της αγάπης. Δεν έχει συνηθίσει να τον υπηρετούν, αλλά να υπηρετεί.

να με προσκυνήσεις:  αν ο Χριστός προσκυνούσε  το διάβολο, τότε θα υποτάσονταν στο κακό για να εξουσιάσει τον κόσμο  με το χρήμα και τους θησαυρούς. Ο άνθρωπος του Θεού προτιμά την αγάπη για το Θεό από κάθε άλλο θησαυρό. Η αγάπη αυτή του δίνει νόημα στη ζωή και όχι η όποια κοσμική δόξα.

 

Προβληματισμοί- εντοπισμός στο σήμερα

 

Α. Συχνά στη ζωή μας έχουμε πειρασμούς. Ο διάβολος έρχεται να μας πει να κάνουμε το κακό, στηριζόμενος στις αδυναμίες που έχουμε ως άνθρωποι. Άλλοτε στηρίζεται στη λαιμαργία μας, την πείνα για υλικά αγαθά, άλλοτε στον εγωισμό μας, στη διάθεσή μας να κάνουμε ό,τι θέλουμε και να υποτάσσονται όλοι στις επιθυμίες μας, άλλοτε στη φιλοδοξία μας να είμαστε πρώτοι και να έχουμε θεό τον εαυτό μας. Αυτό που χρειάζεται είναι να αντιστεκόμαστε στους πειρασμούς, να μάθουμε να λέμε ΟΧΙ. Αυτό θα γίνει αν πιστεύουμε στο Χριστό, αν ασκούμαστε, αν δηλαδή λίγο νηστεύουμε, προσευχόμαστε, ζητούμε τη βοήθεια του Θεού και καταλαβαίνουμε τα λάθη μας και πότε ο διάβολος μας πειράζει.

Β. Η εποχή μας  δεν παραδέχεται την ύπαρξη του διαβόλου και του κακού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καλλιεργεί την τάση να λέμε ΝΑΙ σε όλα. Το βλέπουμε από τον τρόπο που παρουσιάζονται τα προϊόντα στις διαφημίσεις και όλες οι αμαρτίες που δεν θεωρούνται κακές στην τηλεόραση. Το κακό όμως υπάρχει. Βλέπουμε ότι ο κόσμος μας δεν έχει γίνει καλύτερος, παρά τα πολλά δικαιώματα και ευκαιρίες που έχουμε. Επομένως, χρειάζεται πάλη. Εμείς είμαστε χριστιανοί. Από την μικρή μας ηλικία χρειάζεται να παλεύουμε να λέμε ΟΧΙ στους πειρασμούς.

Γ. Όταν μάθουμε να λέμε ΟΧΙ στο κακό, στην τεμπελιά, στη αδιαφορία για την τήρηση των εντολών του Θεού και ΝΑΙ στην αγάπη και την πνευματική προσπάθεια, τότε ο Χριστός μας βοηθά και η ζωή μας γίνεται πιο ελεύθερη. Γιατί αληθινά ελεύθερος δεν είναι αυτός που μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, αλλά αυτός που κάνει πράξη τις εντολές του Θεού, γνωρίζει την αλήθεια που είναι ο Χριστός και τη ζει στη ζωή του. Σ’ αυτό αποσκοπεί η Εκκλησία και αυτό μας διδάσκει το Ευαγγέλιο.

 

Συμπέρασμα

 

Να μάθουμε να αντιστεκόμαστε στο κακό και την αμαρτία και να είμαστε πραγματικά ελεύθεροι!

 

Επικοινωνία

Διεύθυνση Μεγάλου Ναού: Δανάης 1, Έγκωμη,
2408, Λευκωσία
Διεύθυνση Μικρού Ναού: Αγίου Νικολάου 1, Έγκωμη, 2408, Λευκωσία
Τηλέφωνο: 22355300
Fax: 22590969
Email: agiosnikolaosengomis

@gmail.com

Announcement

Church of Saint Nicolaos in Engomi is open daily from 8:30 am to 12:00 noon, from 5:00 to 8:00 pm and the hours of Liturgical services. For more information contact us on: agiosnikolaosengomis@gmail.com