Εξομολογήσεις

π. Μιχαήλ:

Μπορείτε να τηλεφωνείτε καθημερινά μεταξύ των ωρών 10 π.μ. – 12 μεσημέρι (εκτός Σαββάτου και Κυριακής). Τηλεφώνο: 99426272 (Όλγα)

 

 

π. Ιωάννης:

Κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης ή αποστολής μηνύματος SMS (τηλ. επικοινωνίας 99463030)

idryma-filon-i-m-ag-grigoriou-logo

Περιοδικό Παρέμβαση

Δανειστική Βιβλιοθήκη

 

Στην εκκλησία μας λειτουργεί, από το 2012, Δανειστική Βιβλιοθήκη υπό την εποπτία του Χριστιανικού Συνδέσμου Γυναικών "Άγιος Νικόλαος". Πιο κάτω παρατίθονται αλφαβητικά οι τίτλοι κάποιων από τα βιβλία, από όλες τις κατηγορίες (Πνευματικά, Βίοι Αγίων, Νεανικά, Οικογενειακά, Διηγήματα, Παιδικά και Διάφορα) που βρίσκονται στη βιβλιοθήκη μας. Κάθε τίτλος βιβλίου, επιλέγοντάς τον, μπορεί να σας διηγηθεί σύντομα την περίληψη του βιβλίου του:

 

 

Η μορφή ενός Αγίου –Ιωάννης ο Ρώσος

 

Ο άγιος, είναι το χαρμόσυνο μήνυμα της ειρήνης του Θεού. Αυτή την ειρήνη θέλησαν να πάρουν μαζί τους οι κατατρεγμένοι και ξερριζωμένοι κάτοικοι μιας πόλης της Μικράς Ασίας όταν, από το Προκόπι της Καππαδοκίας, μετοικήσανε στην Εύβοια, στο παλιό Αχμέτ Αγά, το καινούργιο Προκόπι. Άφησαν πίσω τους περιουσίες, σπίτια, χτήματα, όλα τα καλά τους. Πήραν μαζί τους λίγα δέματα, με τ' απαραίτητα, ίσως και λίγα φλουριά - και πήραν την πολυτιμώτερη, κοινή περιουσία τους, το σκήνωμα του ανθρώπου που, κάποτε, είχε αγιάσει στα δικά τους χώματα. Οι πατρίδες αιχμαλωτίζονται, οι ιδέες όμως μένουν πάντοτε ελεύθερες κι' αυτή την ελευθερία θέλησαν να προστατεύσουν οι κάτοικοι απ' το Προκόπι, όταν μεταφέρανε μαζί τους, στην καινούργια τους πατρίδα, ό,τι είχε σταθεί, πάντοτε, γι' αυτούς, το χαρμόσυνο μήνυμα της ειρήνης του Θεού. Το γεγονός είναι ιστορικό: τον Οκτώβριο του 1924, με το καράβι "Βασίλειος Δεστούνης", που μετέφερε ένα μέρος του πληθυσμού από το Προκόπι για εγκατάσταση στο Αχμέτ Αγά της Ευβοίας, έφθασε στην προκυμαία της Χαλκίδας και το σεπτό σκήνωμα του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου. Μισός, σχεδόν, αιώνας πέρασε από κείνη την ημέρα και το καινούργιο Προκόπι ζει και χαίρεται γύρω από τη μεγάλη εκκλησία του Αγίου του, που έχει γίνει κι' ένα από τα δημοφιλέστερα προσκυνήματα στην Ελλάδα. Οι σελίδες που ακολουθούν είναι μια αφήγηση του βίου του Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου σύμφωνα με τα λίγα γνωστά γεγονότα της ζωής του και μέσα στα ιστορικά πλαίσια της εποχής που έζησε. Η ημερομηνία της γεννήσεως του Αγίου δεν είναι γνωστή. Την τοποθετούν κάπου γύρω στα 1690. Ούτε είναι γνωστό τ' όνομα του χωριού ή της πόλης που γεννήθηκε στην περιοχή της Μικρής Ρωσίας. Είναι όμως γνωστή η ημερομηνία της αιχμαλωσίας του από τους Τούρκους: 1711. Επίσης, είναι γνωστή και η ακριβής ημερομηνία του θανάτου του Αγίου: 27 του Μάη 1730, στο Προκόπι της Καππαδοκίας. (ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)

Επικοινωνία

Διεύθυνση Μεγάλου Ναού: Δανάης 1, Έγκωμη,
2408, Λευκωσία
Διεύθυνση Μικρού Ναού: Αγίου Νικολάου 1, Έγκωμη, 2408, Λευκωσία
Τηλέφωνο: 22355300
Fax: 22590969
Email: agiosnikolaosengomis

@gmail.com

Announcement

Church of Saint Nicolaos in Engomi is open daily from 8:30 am to 12:00 noon, from 5:00 to 8:00 pm and the hours of Liturgical services. For more information contact us on: agiosnikolaosengomis@gmail.com