Εξομολογήσεις

π. Μιχαήλ:

Για να κανονίσετε εξομολόγηση μπορείτε να τηλεφωνείτε καθημερινά μεταξύ των ωρών 10 π.μ. – 12 μεσημέρι (εκτός Σαββάτου και Κυριακής). Τηλεφώνο: 99426272 (Όλγα) 

 

π. Ιωάννης:

Κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης ή αποστολής μηνύματος SMS (τηλ. επικοινωνίας 99463030)

idryma-filon-i-m-ag-grigoriou-logo

Πορίσματα 2ου Συνεδρίου Παιδείας: "Η Ελληνορθόδοξη Παιδεία στην Κύπρο: 'Οραμα και στόχοι", 27/2/10.

Το Πολιτισμικό Σπουδαστήριο Αγίου Νικολάου Έγκωμης, διοργάνωσε το Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2010, για δεύτερη συνεχή χρονιά, ημερίδα με θέμα: "Η Ελληνορθόδοξη παιδεία στην Κύπρο: 'Οραμα και στόχοι", στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Στόχος ήταν να ακουστούν απόψεις για το σημαντικό αυτό θέμα από ανθρώπους επιστημονικά καταρτισμένους, με πνευματικότικότητα, κύρος και εμπειρία ώστε να γεννηθεί ένας γόνιμος προβληματισμός στην κοινωνία και ειδικότερα στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς και εκκλησιαστικούς παράγοντες. Στο πλαίσιο της ημερίδας, διοργανώθηκε παράλληλο εργαστήρι για νέους με θέμα "Περιήγηση στο Ορθόδοξο Διαδίκτυο", στο οποίο έγινε διαδικτυακή παρουσίαση της "Πατριαρχικής Σχολής του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων". Συντονιστές: Δρ. Χρίστος Νικολάου, Γενικός Διευθυντής των Ιστοχώρων Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και "Παντοκράτωρ", Δρ. Αικατερίνη Διαμαντοπούλου, Θεολόγος- Φιλόλογος.

Πιο κάτω μπορείτε να διαβάσετε τα πορίσματα και την ανασκόπηση της ημερίδας αλλά επίσης και να ακούσετε (σε μορφή mp3) τις ομιλίες καθώς και τη συζήτηση που ακολούθησε.

Πορίσματα και ανασκόπηση της Ημερίδας

Με μια κραυγή αγωνίας και ώριμου προβληματισμού για την πορεία της Ελληνορθόδοξης παιδείας στην Κύπρο έληξαν οι εργασίας της Ημερίδας που διοργάνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά Το Πολιτισμικό Σπουδαστήριο του Αγίου Νικολάου ‘Εγκωμης, στη Λευκωσία.
Στόχος του συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχαν διακεκριμένες προσωπικότητες από την Ελλάδα και την Κύπρο, ήταν να συνεχίσει το γόνιμο προβληματισμό για την Παιδεία μακριά από στείρους αφορισμούς και γενικολογίες.
Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν οι κ. Στέλιος Παπαθεμελής, πρώην Υπουργός, ο κ. Ιωάννης Κογκούλης, Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμονας, ο κ. Κώστας Γεωργιάδης Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού, κ. Αθανάσιος. Όλοι οι ομιλητές επεσήμαναν την τεράστια αποστολή και ευθύνη που βαραίνει τους ώμους της Εκπαίδευσης στη μεταλαμπάδευση της Ελληνικότητας μας, της Πίστης μας και των Ελληνικών αξιών στα παιδιά μας ως απαραίτητη και αμετάκλητη προϋπόθεση για τη επιβίωση του έθνους μας.
«Ο εκπαιδευτικός» τόνισε, ο κ. Παπαθεμελής, πρέπει να είναι και οραματιστής ώστε να μπορεί να σφυρηλατεί την εθνική ταυτότητα, την ενότητα και τον Ελληνικό λόγο στη νέα γενιά, από την οποία «δανειστήκαμε ότι κρατούμε σήμερα και στην οποία πρέπει να το παραδώσουμε ακέραιο αύριο».
Ο κ. Παπαθεμελής αφού έκανε μια γρήγορη ανασκόπηση στην Ελληνική πραγματικότητα του χθες και του σήμερα, τόνισε ότι « αυτό που έσωσε τον Ελληνισμό ως τώρα είναι η διατήρηση της ελληνικότητας και της ορθόδοξης ταυτότητας μας και αυτό πρέπει πάση θυσία να διατηρήσουμε μέσω της Παιδείας...Πρέπει να εμπεδώσουμε στους νέους την εθνική μας ταυτότητα, την ελληνικότητα και την Ορθόδοξη πίστη μας γιατί έχουμε στεγνωσει από ιδανικά».
Από την πλευρά του ο κ. Κογκούλης επεσήμανε την αδήριτη και άμεση ανάγκη να προωθηθεί μια σωστή Παιδεία και Αγωγή ακόμα και από το νηπιαγωγείο, που θα προβάλλει το θεανθρώπινο πρόσωπο σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό και τον εγωκεντρισμό που προωθεί η παγκοσμιοποίηση.
« Ένα σύστημα εκπαίδευσης που επιδιώκει την καταδυνάστευση και την εξουθένωση του νέου, ώστε να χάνει την υπόστασή του ως Προσώπου, τον οδηγεί στην εγωκεντρικότητα και τη μοναξιά. Αυτή είναι μια ανόητη και βλαβερή παιδεία. Η ωφέλιμη παιδεία είναι αυτή που προβάλλει η Ορθόδοξη Καθολική Εκκλησία με οδοδείκτες τη σοφία, τη ζωή, τον αγιασμό, και τη Δύναμη του Φωτός του Αληθινού, με παραδείγματα τον Ιησού Χριστό και τους Αγίους Του. Το σχολείο είναι επικίνδυνο χωρίς παιδεία ως εκπαίδευση, ως μόρφωση και χωρίς Χριστοκεντρική ηθική καλλιέργεια». Μεταφέροντας τα λόγια του Αγίου Χριστοφόρου, του Παππουλάκου, που έζησε τον 19 αιώνα, ο κ. Κογκούλης κατέληξε: « Τα άθεα γράμματα είναι η ρίζα κάθε συμφοράς. Πάνε να ξεράνουνε και το δένδρο της λευτεριάς, παραμέρισαν Αγίους και αγωνιστές , κόψανε το δρόμο του Έθνους και υφαίνουνε το σάβανο του γένους μας».
Στην παρέμβασή του για τη σημασία της Ελληνικής γλώσσας και της Ελληνικής Παιδείας σ’ ένα διαπολιτισμικό περιβάλλον, ο κ. Χολέβας τόνισε ότι είναι υποχρέωση της Παιδείας να διακονήσει την Ελληνική γλώσσα και την Εκκλησιαστική παράδοση όπως τα παραλάβαμε από τους προγόνους μας ώστε να διασώσουμε την Πίστη μας και την Ελληνική μας συνείδηση.
« Η συνέχεια και διάσωση του Ελληνισμού,» είπε, « εδράζεται και στο γεγονός της ύπαρξης της Ελληνικής γλώσσας που διασώζεται με μικρές μόνο παραλλαγές από τον 8ο αίωνα π.Χ. Η Ελληνική γλώσσα και στην καθημερινότητά της είναι ενδεικτική της Ελληνικότητας και δηλώνει τις ρίζες και τη φιλοσοφία μας ως λαού. Γι αυτό και πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί.»
« Πού θέλουμε να οδηγήσουμε τα παιδιά μας σήμερα; Θέλουμε να τα διαποτίσουμε με την οικουμενικότητα με την έννοια της ύπαρξής μας ως Ελλήνων Ορθοδόξων χριστιανών. Γι αυτό προς Θεού, μην κόψετε τα Αρχαία Ελληνικά από τα σχολεία», παρακάλεσε ο κ. Χολέβας και πρόσθεσε: «Τα αρχαία Ελληνικά με βάση πολύχρονες επιστημονικές μελέτες αποδείχτηκαν ότι αποτελούν τη ρίζα της ευφυΐας των παιδιών μας».
Όσον αφορά την τάση που επικρατεί στην Κύπρο για καλλιέργεια του αισθήματος της συνύπαρξης και ειρηνικής συμβίωσης με το σύνοικο στοιχείο, ο κ. Χολέβας διευκρίνισε ότι δεν πρέπει να αφελληνίσουμε τα παιδιά μας για να τους καλλιεργήσουμε την ειρηνική συνύπαρξη.
Αντίθετα, «όταν τα διδάξουμε την Ελληνικότητα και την πίστη μας δεν υπάρχει κίνδυνος να παρεκτραπούν και να προχωρήσουν στην μισαλλοδοξία και το ρατσισμό. Αντίθετα όταν καταπιέζουμε το δικαίωμα των λαών στην γλώσσα και την ταυτότητά τους, καταλήγουμε σε αιματοκύλισμα», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης, αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα της σημερινής Παιδείας που συνδέονται και με την γενικότερη αγωνία για το μέλλον της Κύπρου , τόνισε ότι η διατήρηση της Ελληνορθόδοξης Παιδείας είναι ένα βαρύ χρέος που πρέπει να μην απεμπολείται, ούτε από τους δασκάλους , ούτε από τους γονιούς.
«Ο γνήσιος ρωμιός δάσκαλος οφείλει να ακολουθεί το δρόμο των προκατόχων του που κράτησαν αναμμένη της φλόγα της Ελληνορθόδοξης παράδοσης σε δύσκολους καιρούς , έχοντας την πίστη τους στον μεγάλο Εκπαιδευτικό και στοχεύοντας στον αγιασμό των παιδιών εντός της Εκκλησίας. Μόνο ψυχή και Χριστός χρειάζεται, όπως είπε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.
Στην πίστη στην Πρόνοια του Θεού για την σωτηρία και το μέλλον της Πατρίδας μας αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Αθανάσιος. «Μόνο ο Θεός σώζει αυτόν τον τόπο και αυτό είναι το θαύμα της φυλής μας», τόνισε. «Εμείς όμως, δεν καλούμαστε σε αδράνεια ή μοιρολατρία γιατί δεν αρμόζει σε ανθρώπους της εκκλησίας μας».
Ο κ. Αθανάσιος ανέφερε ότι αντίθετα με το τι πιστεύουν πολλοί, ότι δηλαδή η θρησκεία αποτελεί ένα διαχωριστικό στοιχείο που δημιουργεί ρατσισμό και φυλετικές διακρίσεις, ο Λόγος του Θεού δεν αφήνει περιθώρια σε καμιά περίπτωση απόρριψης του άλλου ή εξάσκησης οποιασδήποτε μορφής πίεσης ή προσηλυτισμού.
«Εάν ο Χριστός μας, μάς αναγκάζει να αγαπούμε τους εχθρούς μας ,τότε πώς μπορούμε να εντάξουμε την Εκκλησία του Χριστού μέσα στις θρησκείες του κόσμου που προωθούν το ρατσισμό;»
«Όπου έχουμε θεμέλιο το Θεό» πρόσθεσε ο κ. Αθανάσιος, « ο άνθρωπος γίνεται πραγματικά οικουμενικός, ρωμιός, πραγματικά ορθόδοξος και δεν μπορεί να καλλιεργεί μέσα του οποιοδήποτε μίσος για τους άλλους. Και αυτό γίνεται χωρίς ο ίδιος να αλλοτριώνεται ή να χάνει την εθνική του ταυτότητα.»
«Το πρόβλημά μας δεν είναι η γνησιότητα του Ευαγγελίου αλλά η γνησιότητά μας ως χριστιανών», κατέληξε.

Πρόσκληση Ημερίδας

Εδώ μπορείτε να δείτε την πρόσκληση για την Ημερίδα και να την κατεβάσετε αν θέλετε σε μορφή pdf. (Για κατέβασμα πατήστε εδώ δεξί κλικ και μετά "Save Link as")

Επικοινωνία

Διεύθυνση Μεγάλου Ναού: Δανάης 1, Έγκωμη,
2408, Λευκωσία
Διεύθυνση Μικρού Ναού: Αγίου Νικολάου 1, Έγκωμη, 2408, Λευκωσία
Τηλέφωνο: 22355300
Fax: 22590969
Email: agiosnikolaosengomis

@gmail.com

Announcement

Church of Saint Nicolaos in Engomi is open daily from 8:30 am to 12:00 noon, from 5:00 to 8:00 pm and the hours of Liturgical services. For more information contact us on: agiosnikolaosengomis@gmail.com