Πως να μεγαλώσουμε σωστά τα παιδιά μας

proseuxi2Δεν ευλογεί ο Θεός όταν εμείς απογοητευόμενοι πιέζουμε το παιδί. Να διασώζουμε την ελευθερία του παιδιού, να είμαστε εμείς ευγενείς και προσεκτικοί όπως ο Χριστός που τόσο απλά έφυγε χωρίς να τους κατσαδιάσει.

 

Να μην υπάρχει εκβιασμός, απαίτηση, αξαναγκασμός, ούτε να υπάρχει μέσα μας υπερβολική έγνοια, αγωνία. Ποτέ σε αγωνία, σε άγχος, σε υπερβολές, σε τρεξίματα, σε φωνές, σε παράπονα, σε γκρίνιες δεν ακούει ο Θεός, μονάχα στη σιωπή μας την ήσυχη ακούει. Η ηρεμία μας, η γλυκύτητα, η απάθεια, η πίστη μας, η προσευχή μας, αυτά είναι που δίνουν την γλυκύτητα που γεύεται και χαίρεται το παιδί.

 

Προυποτίθεται, δε, ότι αυτή μας η πνευματική κοινωνία και ενέργεια δεν καταργεί τα δώρα που θα κάνουμε στο παιδί μας. Ποια θα είναι τα δώρα; Η ειρήνη μας, η αγάπη μας, η πραότητα μας που έχουμε αποκτήσει, η μελέτη που κάνουμε (γίνεται και δική του μελέτη), τα μέτρα τα ποιμαντικά που λαμβάνουμε, η νηστεία η δική μας… Χωρίς νηστεία δεν πρόκειται να σώσουμε ούτε και έναν άνθρωπο, ούτε κι έναν ποντικό δεν πρόκειται να σώσουμε ποτέ εάν δεν είμαστε νηστευταί. Και αν νομίζουμε πως παραταύτα σώσαμε, κάποιος άλλος νηστευτής θα έσωσε αυτόν τον άνθρωπο.

 

Με την παιδαγωγική μας την αληθινή, την ελευθερία, την πνευματική σχέση με τα παιδιά μας, το παιδί μας γίνεται εύθετο για την βασιλεία των ουρανών. Με την προσευχή μας προ πάντων όπως καταλαβαίνετε. Να θέτουμε, λοιπόν, τα παιδιά μας, όχι να κηρύττουμε στα παιδιά μας, να θέτουμε. Όπως τον άρρωστο θα τον πάρουμε και θα τον θέσουμε στην καρέκλα, έτσι να θέσουμε τα παιδιά μας μέσα στο ΜΕ. Εις εμέ. Εις το εμέ της ευχή μου. Να τα συμμαζεύω τα παιδιά μου εδώ, να τα συμπεριλαμβάνω, να τα συμπερικλείω μέσα στο εμέ.

 

Γιατί λέγω το εμέ; Με το εμέ εννοώ την καρδιά μου, αλλά προ πάντων την αίσθηση της παρουσίας του Θεού. Όταν λέω «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον ΜΕ», αυτό το ΜΕ είναι το σώμα μου, το σώμα του Χριστού και τα παιδιά μου είναι στο σώμα του Χριστού. Εδώ λοιπόν να ζητάω για τα παιδιά μου και όχι με το μυαλό να λέω «αυτός πήγε στο Αγρίνιο, ο άλλος πήγε στην Κρήτη, ο άλλος χάθηκε, α εκείνος πέταξε τα ράσα, α ο άλλος αλήτεψε…» Όχι, όχι. Παιδιά του Θεού είναι, ψυχή έχουνε μέσα τους.

 

Λοιπόν εδώ μέσα (σ.σ. στην προσευχή) να τους έχουμε όλους αυτούς. Ήρεμα, ήρεμα, χωρίς φόβο. Και να λέω ήρεμα «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον ΜΕ» κι αυτό το ΜΕ είναι ο Κώστας, ο Γιώργος, ο Μανώλης, ο παπά-Θόδωρος που έφυγε από το μονστήρι του, ο παπά-Μιχάλης που παντρεύτηκε ο καημένος ενώ απαγορευτότανε. Μέσα στο ΜΕ όλο τον κόσμο τον περικλύουμε.

 

Όταν το κάνουμε αυτό τότε νιώθουμε μέσα μας και τον Θεό και τον κόσμο. Γη και ουρανός είναι εδώ μέσα (σ.σ. στην προσευχή). Όταν το καταλάβω αυτό τότε μπορώ να πω τη φράση που λέει προφητικά «Ιδού εγώ και τα παιδία, α μοι έδωκεν ο Θεός». Να τα παιδιά που μου έδωσες Θεέ μου! Αυτό δεν μπορώ να το πω αν δεν τα έχω μέσα μου, αν δεν τα συγκλύω μέσα μου μαζί με το Θεό.

 

Απομαγνητοφωνημένη ομιλία γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτη.

Επικοινωνία

Διεύθυνση Μεγάλου Ναού: Δανάης 1, Έγκωμη,
2408, Λευκωσία
Διεύθυνση Μικρού Ναού: Αγίου Νικολάου 1, Έγκωμη, 2408, Λευκωσία
Τηλέφωνο: 22355300
Fax: 22590969
Email: agiosnikolaosengomis

@gmail.com

Announcement

Church of Saint Nicolaos in Engomi is open daily from 8:30 am to 12:00 noon, from 5:00 to 8:00 pm and the hours of Liturgical services. For more information contact us on: agiosnikolaosengomis@gmail.com